Brojač posjeta  

16108413
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
5659
6921
43390
15818928
130190
108254
16108413
Vaš ip 18.206.187.81
Tačno vrijeme: 2020-05-30 21:15:55
   

Ekstremni srpski kaskader Zoran Nastić

 

Čovjek buktinja

Ekstremni srpski kaskader Zoran Nastić priča o izazovima posla i najopasnijim scenama koje je snimio

Ekstremni srpski kaskader i adrenalinski zavisnik Zoran Nastić priprema akrobatski skok sa mosta kod Beške kakav može da se vidi samo u scenama akcionih filmova! Posle Beške najavljuje i filmski pad sa Petrovaradinske tvrđave u Dunav, a onda će se posvetiti humanitarnim festivalima kaskadera i pomaganju napuštenoj deci jer je i sam dete razvedenih roditelja.

Nastić je specijalista za visinske padove, skokove u vodu sa velikih visina i akrobatske skokove u vodu. Postao je poznat po spektakularnom samo-zapaIjivanju. Beograđanima je zastao dah kada se u junu prošle godine polio benzinom i zapalio, a potom skočio sa Brankovog mosta u Savu.

 

Peškir oko vrata

Skokom sa mosta kod Beške Nastić želi da obori dosadašnji lični rekord - skok sa 20 metara visine na glavu.

- Most kod Beške za mene je pravi izazov! Skočiću na noge jer to još niko nije uradio. Pripreme uveliko traju, konsultujem se i sa padobrancima koji mi savetuju kako da izvedem skok i koji deo mosta je najbezbedniji za „bacanje". Već mesec dana intenzivno treniram u teretani, a finalni deo rezervisan je za psihičke pripreme. Ako sve prođe kako treba, sledeći izazov je Petrovaradinskatvrđava i takozvani filmski ili slobodan' pad u Dunav.

Nastić s ponosom ističe da za proteklih pet godina, koliko se bavi kaskaderskim poslom, nije imao nijednu ozbiljnu povredu i tvrdi da ga ni najopasnija nezgoda ne bi naterala da se povuče iz ovog, po život rizičnog posla.

- Lakšu povredu zadobio sam kada mi je vatra zahvatila ruke i potiljak. Ruke su mi bile crvene, na glavi sam imao plikove, ali ni sam išao kod lekara plikove od opekotina i ne računam u povrede! Za scene u kojima gorim koristim minimalnu zaštitu. Ne oblačim azbestno odelo niti stavljam potkapu i rukavice. Navučem samo tzv. pidžamu, koju oblače vozači Formule l, i prebacim mokar peškir oko vrata! To je sve... I obično se završi sa opekotinama! Kada sam snimao scene za film „Šišanje" na meni nisu štedeli benzin! Polili su me tri puta većom količinom goriva,iako su mogli da je iskoriste za još nekoliko scena. Bukvalno sam se pretvorio u čoveka buktinju, a plamen je bio visok dva metra! Ali,pravi kaskader je upravo onaj koji rizikuje život - priča Nastić, koji ovih dana sa bratom uvežbava padove posle udarca automobila.

- Prvo bez štitnika isprobavam padove posle naletanja automobila. Pad čoveka koga udari auto spada u lakše kaskade i zato želim da se uverim da li mogu da ga izvedem bez za-štitne opreme. Ovakve eksperimente radim isključivo zato što volim nove izazove! Moj brat je specijalista za trkalice - vozi brze motore između dva automobila. Interesantno je da se posle nezgode nikada ne žali na povrede već prvo proverava koliko mu je motor oštećen! Verovatno će se neko zapitati da li smo normalni i pomisliti da nam treba psiholog, ali mi samo radimo svoj posao - ono što nam je u krvi.

Cenovnik

U Srbiji nema mnogo posla za kaskadere jer se snima malo filmova, a najmanje akcionih u kojima kaskaderi mogu da demonstriraju svoje veštine. Najzahtevnije scene snimao je u filmu „Šišanje" u kojem je bilo najviše filmskog gorenja i tuča huligana sa policijom. Angažovali su ga i u ostvarenjima kao što su „Srpski film", „Plan B", „Zauvek mlad" i u hitu „Monte-video, bog te video".

Na pitanje da li u Srbiji može dobro da zaradi, naš sagovornik odmahuje rukom i tvrdi da smo daleko od stranih produkcija.

- Honorar zavisi od toga koliko je scena opasna i koliko je vremena potrebno da se snimi. Dnevnica kaskadera je u proseku 100 evra. Zahtevnije stvari kao eksplozije, filmsko gorenje, padovi sa velikih visina ili prevrtanje automobila se pogađaju, mada postoji i cenovnik. U filmu „Šišanje" imao sam 150 evra dnevnicu kao kaskader, glumac i dubler. U stranim produkcijama kaskaderi su odlično plaćeni. Naši honorari su smešni u odnosu na honorare glumaca, dok je poređenje sa holivudskim zvezdama čista fantastika.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.