Brojač posjeta  

16108362
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
5608
6921
43339
15818928
130139
108254
16108362
Vaš ip 18.206.187.81
Tačno vrijeme: 2020-05-30 21:06:49
   

 

Komšije u Sheveningenu

 

 

Pritvorenici zajedno pripremaju hranu,

igraju šah, proslavljaju slave i praznike

Dolaskom Ratka Mladića u Haški tribunal broj pritvorenika popeo se na 37. Pritvor u Sheveningenu podeljen je u tri krila kako se pritvorenici čiji su sudski postupci povezani, ne bi sretali. U svakom od pritvorskih blokovanalaze se i Srbi, i Hrvati i muslimani. Oni koji se nalaze u istom pritvorskom bloku najveći deo dana provode u zajedničkim prostorijama, a kako kaže jedan poznati beogradski advokat angažovan na slučajevima u Hagu, "tribunal je jedino preostalo mesto na svetu gde vlada bratstvo i jedinstvo". Pritvorenici zajedno pripremaju hranu, igraju šah, proslavljaju slave i praznike, a čak i kupuju poklone jedni drugima.

U raedijima se često spekuliše o tome kako su optuženici raspoređeni po pritvorskim krilima i kojoj grupi bi mogao da se pridruži Ratko Mla­dić. Portparolka Haškog" tribunala Nerma Jelačić, međutim, na to pitanje ne može da da odgovor.

- Raspored pritvorenika po blokovima najstrože je čuvana tajna Haškog tribunala, i o tome nam je zabranjeno da govorimo- kaže Jelačićeva za "Blic".

Odgovor smo pokušali da dobijemo i od bivših pritvorenika, advokata angažovanih u Hagu, porodica optuženih i novinara, ali smo nailazili na delimične informacije. Saznali smo da se pritvorenici povremeno razmeštaju, i uspeli da sklopimo samo deo mozaika.

Poslednjih dana spekulisalo se i o tome da Ratko Mladić neće biti u istom bloku sa Radovanom Karadžićem zbog preklapanja optužnica. Advokat Novak Lukić, angažovan na više slučajeva u Hagu, kaže za "Blic" da to ne mora da bude tačno.

- Slučaj Ratka Mladića je veoma kompleksan i osim sa Karadžićevim povezan je sa predmetima Tolimira, Beare, Stanišića, Perišića... Ako bi se išlo tom logikom, Mladić bi morao da ostane izolovando kraja suđenje kako ne bi došlo do sukoba interesa. Zbog toga nije nemoguće da se on i Karadžić spoje u pritvorskom bloku- kaže Lukić. On smatra da će Mladić najverovatnije biti smešten u onaj blok gde će imati najmanje problema u ličnoj komunikaciji

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.