Brojač posjeta  

15876259
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2547
3743
11800
15622819
6290
103356
15876259
Vaš ip 3.235.29.190
Tačno vrijeme: 2020-04-02 22:02:43
   

Protesti crnaca u Americi

Besplatni oglasi Foča,  Oglasi po kategorijama,  Reklamne stranice Fočak

Oko 3.000 ljudi tražilo pravdu za Trejvona Martina (17), koga je Džordž Zimerman ubio a odmah je pušten na slobodu

BEOGRAD - Ogorčeni.
Oko 3.000 demonstranata protestovalo je u Vašingtonu tražeći pravdu za Trejvona Martina (17), tinejdžera Afroamerikanca koga je belac Džordž Zimerman 26. februara ubio na Floridi. Ubici nije određe n pritvor i on je sada u bekstvu, što je izazvalo ogorčenost afroameričke populacije u SAD.

Oko za oko...
Članovi Novih crnih pantera, pokreta koji se borio za ravnopravnost crnaca, izjavili su da će uzeti pravdu u svoje ruke i ponudili nagradu od 10.000 dolara onom ko uhvati Zimermana „živog, mrtvog ili ranjenog“.

- Oko za oko, zub za zub - rekao je za lokalne novine Mihail Muhamed, jedan od vođa pokreta.

Oglasio se i predsednik Barak Obama. On je kazao da je sada najvažnije da se svi detalji ovog slučaja istraže i da se proveri rad policijskih i pravosudnih organa na Floridi.

- Da sam imao sina, on bi bio kao Trejvon. Nema sumnje, ovo je velika tragedija. O tom dečaku razmišljam kao da je moje dete - rekao je Obama.

Zimerman je Trejvona ubio u predgrađu Orlanda dok se dečak, s kapuljačom na glavi, vraćao kući iz kupovine slatkiša. Zimerman je bio u „građanskoj patroli“, koju čine naoružani belci koji tako čuvaju bezbednost u bogatijim kvartovima Orlanda.

Nosio slatkiše
Ubica je posle zločina izjavio da je pucao iz pištolja u samoodbrani, što je bilo dovoljno da ga policija pusti. Kasnije je, međutim, utvrđeno da Martin nije bio naoružan i da je u ruci nosio samo kesu sa čokoladicama i limenku soka.

Martinova devojka svedočila je da ju je on nazvao i rekao joj da ga neki čudan čovek prati, dok je Zimerman istovremeno pozvao policiju i kazao da je zaustavio sumnjivu osobu koja mu deluje drogirano.

Ubica u bjekstvu

Zimerman je 2005. godine hapšen zbog sprečavanja policajaca da uhapse njegovog druga, a neposredno posle toga bio je optužen i za napad na svoju tadašnju devojku. Nije poznato gde se sada nalazi, a njegov otac kaže da su mu upućene pretnje smrću i da je zbog toga morao da se skloni na sigurno.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.