Brojač posjeta  

15920456
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2303
2413
33780
15654459
50487
103356
15920456
Vaš ip 3.233.215.196
Tačno vrijeme: 2020-04-10 21:18:43
   

Načelnici plaćeniji od Dodika

Oglasi opština Foča

BOLJE BITI NAČELNIK NEGO PREDSEDNIK SRPSKE

Gradonačelnik Banjaluke i načelnik Bijeljine Dragoljub Davidović i Mićo Mićić i još deset načelnika opština u Srpskoj imaju veću platu od predsednika Milorada Dodika! Tako Davidović i Mićić mesečno primaju više od 5.500 maraka.

Press RS poseduje odgovor Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS na poslaničko pitanje Nikole Baštinca iz Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini, koji je tražio detaljne podatke o primanjima načelnika u 63 lokalne zajednice u RS.

Plaćeni kao bogovi

U ovom dokumentu navedeni su iznosi poslednjih isplaćenih plata načelnicima u 2011. za sve osim za gradonačelnika Banjaluke, koji podatke o visini plate nije dostavio. Nezvanično se saznaje da Dragoljub Davidović mesečno dobije oko 5.800 maraka.
Među onima koji su dostavili podatke nadležnom ministarstvu, uključujući i minuli rad, regres i topli obrok, mesečno najviše zaradi Mićo Mićić - 5.707 maraka. Sledi načelnik Višegrada Tomislav Popović sa 4.684, a prati ga prvi čovek Prijedora Marko Pavić sa 4.602 KM. Visokopozicionirani su i načelnik Dervente Milorad Simić sa 4.455 maraka i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović sa 4.416 maraka. Dugogodišnji načelnik Doboja Obren Petrović prima 4.375 maraka, prvi čovek Broda Milovan Čerek 4.292, a načelnik Pala Slobodan Savić 4.200 maraka. Listu načelnika s primanjima većim od 4.000 KM zaključuju Nino Jauz iz Kozarske Dubice sa 4.070, Živojin Jurošević iz Milića sa 4.052 i Milovan Topolović iz Laktaša sa 4.046 maraka. Poređenja radi, mesečna plata predsednika Republike Srpske Milorada Dodika iznosi tek 3.900 maraka!

Ova primanja trebalo bi da budu smanjena nakon što budu usvojene izmene Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave koje je sredinom ove sedmice utvrdila vlada RS. Izmenama je predviđeno da plata funkcionera neće moći da bude viša od tri i po prosečne neto plate isplaćene u prethodnoj godini zaposlenima u opštinskoj upravi. Ovaj, kao i Zakon o lokalnoj samoupravi koji načelnicima daje mnogo veća ovlašćenja po pitanju izbora načelnika odeljenja uskoro bi trebalo da razmatra i NS RS.

Načelnici rekorderi koje smo kontaktirali različito komentarišu mogućnost da im se smanji plata, a mnogi od njih nisu ni znali da zarađuju više od predsednika Dodika. Na našu konstataciju da je to zaista tako, mnogi su rekli da bi se rado menjali s predsednikom.

Mićo Mićić za naš list kaže da će mu primanja ostati ista i posle izmena zakona koji ocenjuje kao korektan, jer „razdvaja plate funkcionera u zavisnosti od broja stanovnika opštine".

- Moramo znati kolika je širina načelničkog posla. Ja sam bio i ministar u dva mandata i odmah mogu reći da je lakše biti ministar, jer se on uglavnom bavi određenim resorom. Velika je odgovornost načelnika, a nekad se desi da radim i po 16 ili 20 sati dnevno - tvrdi Mićić, koji, s druge strane, podržava zakonske izmene koje će omogućiti načelnicima da sami biraju načelnike odeljenja.

Milorad Simić smatra da je plata poslednje o čemu treba pričati jer su, po njegovom mišljenju, najvažnija stvar rezultati. On kaže da je u opštini Derventa proteklih godina mnogo urađeno po pitanju ušteda.

- Imamo 86 zaposlenih u administraciji. Nemam šefa kabineta, nemam savetnike, čak ni portparola, ali ni portire koji spavaju pred video-nadzorom. To smanjenje broja zaposlenih prouzrokovalo je viši prosek plata, koji se onda množi s koeficijentom, čime dolazimo do mojih primanja. Plata je zavisi od zakona, i nije sporno da se to promeni - kaže Simić.

On dodaje kako nije normalno da načelnici opština primaju veće plate od predsednika Republike, ali ističe da on nema kapaciteta da o tome raspravlja.

- Da je meni biti predsednik, ne bi mi trebala nikakva plata! Šalim se, naravno. Pitanje primanja načelnika je vrlo ozbiljno i treba ga stručno obrađivati - kaže Simić.

Načelnik Pala Slobodan Savić kaže da ne zna kolika je plata predsednika RS, a ni drugih načelnika. Ipak, ističe da je sve to regulisano zakonom.

Sve po zakonu

- Sigurno je da moje primanje ne može biti kao kod nekih mlađih načelnika, zbog mnogo više godina minulog rada. Ne znam kolika je plata predsednika, ali nisam došao da budem načelnik zbog plate, već da bih sprovodio u delo određene programe. Neko drugi je odredio kolika će mi biti plata - kaže Savić.

Živojin Jurošević kaže da je, u odnosu na prošlu godinu, u opštini Milići usledilo smanjenje plata svima u administraciji, pa su tako i njegova primanja smanjena za 10 odsto.
- Koliko vidim, ima različitih iznosa zavisno od opštine do opštine. Smatram da ima prevelikih primanja i da njih treba uskladiti sa ukupnom ekonomskom situacijom - kaže Jurošević.

Žarko Marković

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.