Brojač posjeta  

15920462
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2309
2413
33786
15654459
50493
103356
15920462
Vaš ip 3.233.215.196
Tačno vrijeme: 2020-04-10 21:19:38
   

Otpušteni vojnici „kampovaće“ u Sarajevu dok ne dobiju penzije

PROTEST - ŠATORSKO NASELJE USKORO NIČE PRED SAVETOM MINISTARA

Oko 1.000 otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH dići će šator pred zgradom Saveta ministara i stupiti u štrajk glađu ukoliko im se u budžetu za ovu godinu ne obezbede sredstva za isplatu penzija. Demobilisani vojnici tvrde da imaju puno pravo na penzije budući da je Parlament BiH uoči izbora 2010. usvojio zakon o njihovom prevremenom penzionisanju. Taj zakon, međutim, ni do danas nije sproveden u delo.

Rade Dželetović, predstavnik vojnika srpske nacionalnosti, rekao je da otpuštenim vojnicima koji imaju pravo na prevremeno penzionisanje „jedino još budžet" stoji na putu da ostvare svoja prava. On tvrdi da postoji zakonski osnov za isplatu penziju, a u slučaju Srpske i odluka Vlade RS od 10. februara ove godine.
- Tom odlukom ne osporava se ovaj zakon, već se predviđa da će naše pitanje biti rešeno kada se nađu sredstva. Ako bude trebalo, stupićemo u štrajk glađu i nećemo ga prekidati dok ne ostvarimo svoja prava - tvrdi Dželetović. Njegov kolega Senad Hubjer, koji predstavlja otpuštene Bošnjake, istakao je da oni samo traže da se zakon poštuje i da se u skladu s tim sredstva za njihove penzije uvrste u budžet BiH za 2012. godinu.

- Ako se ne nađemo u budžetu stupićemo u štrajk glađu, a ako nas uvrste, ostajemo ovde i dalje da ispratimo usvajanje budžeta - kaže Hubjer, i najavljuje da će bivši vojnici formirati šatorsko naselje ispred zgrade Saveta ministara BiH. On je podsetio da su otpušteni vojnici iz FBiH još pre pet meseci dobili rešenje Federalnog zavoda PIO o prevremenom penzionisanju, za razliku od svojih kolega iz RS, kojima Fond PIO RS ne želi da izda rešenja. Šemsudin Pojata, jedan od okupljenih vojnika, rekao je da su se našli u apsurdnoj situaciji, jer od političara koji su usvojili zakon moraju tražiti da ga sprovedu u praksi. On tvrdi da je na njihovoj strani zakon, ali i naknadna odluka Ustavnog suda o tome da je zakon u skladu sa Ustavom BiH.
Fiskalni savet BiH prošle sedmice usvojio je nacrt budžeta BiH za ovu godinu od 950 miliona KM. U nacrtu, međutim, nisu predviđena sredstva za otpuštene vojnike. Predstavnici otpuštenih vojnika juče su razgovarali sa predsedavajućim Saveta ministara Vjekoslavom Bevandom. Međutim, do zaključenja ovog izdanja Pressa taj susret nije bio okončan. Vojnici, inače, svoje zahteve baziraju na zakonu koji je 2010. godine usvojio parlament BiH. Zakonom je omogućeno da u penziju ode oko 1.500 otpuštenih vojnika, kojima su istekli ugovori o profesionalnoj vojnoj službi zbog toga što su prešli starosnu granicu od 35 godina.

D. R.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.