Brojač posjeta  

15871250
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1281
2571
6791
15622819
1281
103356
15871250
Vaš ip 3.223.3.101
Tačno vrijeme: 2020-04-01 04:53:58
   

Gorivo miriše na palačinke

BANJALUKA - Poljoprivredni institut RS u Banjaluci započeo je probnu proizvodnju biodizela iz ulja uljane repice u okviru projekta "Eksperimentalna proizvodnja hladno cijeđnih ulja i biodizela".

Eksperiment se sprovodi zajedno s banjalučkom Poljoprivrednom školom, traktori su uspješno pokrenuti, uz efikasan rad, ne ostavljajući iza sebe smrad izduvnih gasova, nego miris palačinki.

Tako je na ekonomiji ovog instituta, nakon prošlogodišnjeg probnog i uspješnog početka proizvodnje hladno cijeđenih ulja, koja se mogu koristiti u ishrani, svim poljoprivrednicima otvorena mogućnost da i proizvodnjom biodizela razviju sopstveni mali kućni biznis.

Miloš Nožinić, šef Zavoda za industrijsko bilje Poljoprivrednog instituta RS i rukovodilac projekta, rekao je da projekat sprovode s ciljem utvrđivanja najpogodnijih sorti uljane repice za proizvodnju hladno cijeđenih ulja za ljudsku ishranu ili za proizvodnju biogoriva.

"Kod proizvodnje biodizela potrebno je prvo proizvesti biljno ulje, koje je najkvalitetnije iz repice, jer se ne lijepi za metalne dijelove motora i može izdržati temperature do minus 17 stepeni", rekao je on.

Pojašnjavajući proces dobijanja biodizela, Nožinić je ispričao da se nakon procesa hladnog cijeđenja, ulje podvrgava procesu metilesterifikacije, gdje se u 100 litara hladno cijeđenog ulja dodaje 15 do 20 litara metil alkohola, te pola kilograma kalijumovog ili natrijumovog hidroksida, koji ubrzavaju reakciju.

"Zatim se ta smjesa miješa, uz zagrijavanje na 60 do 70 stepeni Celzijusovih i tada se kao nusproizvod istaloži glicerol, dok se masne kiseline vežu s metil alkoholom u metilestere, koji su, zapravo, biodizel", pojasnio je Nožinić i naglasio da se umjesto hladno cijeđenog ulja za proizvodnju biodizela može koristiti i pregorjelo ulje iz friteza.

On je istakao da se za pokretanje mašina u mineralni dizel može dodati i do 50 odsto na taj način proizvedenog biodizela, te dodao da su prilikom probe oni dodali 20 odsto.

"Vijek mašina koje koriste biodizel je daleko duži, isprobali smo to i na našim mašinama i nema nikakvih promjena u radu motora, osim što mašine iza sebe ostavljaju drugačiji miris, poput mirisa pečenih palačinki, a ne žestokih izduvnih gasova goriva", rekao je Nožinić i dodao da su u servisu proizvođača, jer žele da im na najjednostavniji način prenesu svoja istraživačka iskustva.

On je dodao da u RS treba povećati proizvodnju uljane repice, čime će biti povećana i proizvodnja biogoriva, te podsjetio da Poljoprivredni institut i resorno ministarstvo zajednički sprovode petogodišnji program podsticajnih mjera u proizvodnji uljarica, koji bi trebalo da poveća proizvodnju sa sadašnjih 5.000 na 20.000 hektara zasijanih površina u RS.

Bojan Kecman, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da su podržali ovaj projekat te da je za njega izdvojeno 25.000 KM.

Nezavisne novine

   

ZTR CHS 065/963-466  

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.