Brojač posjeta  

15876247
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2535
3743
11788
15622819
6278
103356
15876247
Vaš ip 3.235.29.190
Tačno vrijeme: 2020-04-02 22:02:05
   

 

Neće više biti "mame" i "tate"?

Da li će se odlukom institucija EU roditelji - otac i majka ubuduće nazivati "roditelj broj jedan" i "roditelj broj dva"?

Trenutno se u hodnicima i drugim prostorijama Evropskog parlamenta i Saveta Evrope razmatra inicijativa za oslobađanje jezika od svih polnih obeležja. Motivacija je sve veća praksa da decu usvajaju "istopolni" porodični parovi.

Vrlo je moguće da će iz evropske prakse biti isključeni i pojmovi u koje ulazi engleska reč "men" (muškarac), zatim "sportsmen", "polismen", "kongresmen" i tako dalje. Kažu - sve ove profesije dostupne si i ženama i zato ne bi trebalo da se obeležavaju terminom sa muškim načelom.

U Francuskoj je vlada pod pritiskom lokalne organizacije "Smelije - feminizam!" (Osez le Feminisme) već zatražila da se iz francuskog jezika isključi obraćanje sa "madmoazel". Ovakvo obraćanje "osim svega ostalog, predstavlja svakodnevno ispoljavanje seksizma, koji postoji u našem društvu", tvrde francuske feministkinje, koje predlažu da se ono zameni bezličnim "madam".

Švajcarski poslanik Doris Štump, potpredsednik komiteta za ravnopravne mogućnosti za žene i muškarce u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (Doris Stump), pozvala je još 2010. godine sve zemlje -članice ove organizacije da se u zvaničnom obraćanju odreknu "seksističkih formulacija"

U njih ona, između ostalog, svrstava i reči "mama" i "tata". "Za savremene, politički korektne i tolerantne roditelje, treba da bude uvredljivo obraćanje po polnom kriterijumu" - tvrdi Štumpova!

Lokalni organi vlasti u Francuskoj treba da izuzmu iz upotrebe formulare i ankete u kojima se sadrže "podrivački oblici" tipa "madmoazel" ili "devojačko prezime", jer, ovakvi termini, sudeći prema komentarima francuskih feministkinja, sadrže skrivenu aluziju na "devičanstvo", dakle, mogu se smatrati nepristojnim predlozima ili, čak, "mešanjem u lični život žena".

Ipak, ima i drugačijih tendencija. U nizu međunarodnih sportskih federacija pokušavaju da maksimalno popularišu privlačnost upravo ženskog sporta. Tako je sportiskinjama koje se bave badmingtonom, košarkom i odbojkom odnedavno dozvoljeno da nose suknjice umesto vrećastih sportskih kratkih pantalona.

"To je potpuno prirodno i nije nimalo uvredljivo za devojke" - bez obzira na to šta tvrde feministkinje, prenosi "Glas Rusije".

PRESS

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.