Brojač posjeta  

16270922
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2202
4065
9664
16026978
27839
130640
16270922
Vaš ip 18.232.186.117
Tačno vrijeme: 2020-07-08 10:37:54
   

Veći od svih filmadžija- Manji od sopstvene legende

Najpoznatija "skitnica" na svijetu Čarli Čaplin postao je najveći filmadžija svih vremena... Majstor gega i artista, koji je punio bioskopske sale i blagajne i razgnjevio Hitlera. Volio je maloljetne žene i odbijao da primi američki pasoš...

 Ser Čarls Spenser Čaplin, najpoznatiji filmadžija svih vremena, umro je 25. decembra 1977. godine, ostavivši iza sebe remek-djela "sedme umjetnosti" iz najnevinijeg doba Holivuda, razdoblja nijemog filma i prvih početaka zvučnog filma.

 

NAJPOZNATIJI ROM 
Čarli je oduševljavao bioskopsku publiku prve polovine 20. vijeka /kao i danas/, zasmijavao je i dovodio do suza istovremeno. 
S druge strane, šokirao je javnost svojim privatnim životom - opsesivnom potrebom da se gotovo uvijek ženi maloljetnim djevojkama. 
Genijalnost Čarlija Čaplina, reditelja, scenariste i glumca, te savršena transformacije i improvizacija obezbijedile su mu čvrstu, a mnogi kažu i najveću poziciju na vrhu filmske istorije.
Čarli Čaplin je rođen 16. aprila 1889. godine u Londonu, a njegovi roditelji, koji su se razveli kada je imao tri godine, bili su zabavljači u cirkusu. 
Čarlijev otac bio je Rom i alkoholičar, a porodicu je napustio ubrzo nakon sinovljevog rođenja. 
Majka mu je bila glumica Lili Harvi, poznatija kao Hana Harijet Hol. Uglavnom je pjevala po barovima, a karijeru ove irske Jevrejke okončala je bolest grla. 
Čaplin je ubrzo postao siroče i kao maloljetan starao se o sebi, što će kasnije pretočiti u legendarni lik tužnog i smiješnog skitnice, koji će puniti bioskopske sale u SAD, a onda i po Evropi i ostatku svijeta. 

 

ČUVENI "SKITNICA" ZAPRAVO JE ČARLI IZ RANE MLADOSTI
Buduća zvijezda nijemog filma radila je kao prodavac cvijeća, duvač stakla, vratar i raznosač drva, a u isto vrijeme učio je ples, žonglerstvo i akrobatiku.
Čarli Čaplin 1910. godine napušta Veliku Britaniju i odlazi u SAD, gdje i počinje njegova nevjerovatna karijera. 
Pred kraj 1913. godine, upoznao je filmskog producenta Marka Seneta i preselio se u Holivud. Čarlijevi prvi radovi bili su u produkciji, a prve godine snimao je 35 kratkih nijemih filmova, u kojima je stvorio popularni lik skitnice, čija je čuvena garderoba osmišljena slučajno. 
Naime, Čarli je od svojih kolega morao da pozajmi dijelove kostima, a kada je slučajno iskombinovao vrećaste pantalone sa uskom jaknom, polucilindrom i velikim cipelama, a na lice zalijepio crne brkove i svemu dodao svoj bambusov štap - rođen je lik simpatične skitnice.
Kada je 1918. godine sa bratom otvorio filmski studio u Los Anđelesu, kritičari su se složili da je Čaplin u svom radu ujednačio komične i sentimentalne dijelove. 
Svaki njegov film - "Mališan", "Žena iz Pariza", zatim čuvena "Potraga za zlatom", "Cirkus", "Svjetla velegrada"i "Moderna vremena" dočekani su sa pozitivnim kritikama i punim bioskopskim salama.

HITLER NAPUSTIO PROJEKCIJU "VELIKOG DIKTATORA"
Jedan od svojih najvećih filmova Čarli Čaplin posvetio je Adolfu Hitleru. 
Zgađen pojavom nacizma i Hitlerovom ideologijom i nastupima, Čarli je iskoristio zvučni film i snimio "Velikog diktatora", urnebesnu satiru na račun nacizma i samog "firera".
Adolf Hitler nije mogao da odoli svom bijesu i egu, pa je pokušao da na privatnoj projekciji odgleda taj film, ali je, prema svjedočenju saradnika, odustao na polovini projekcije.
Čarli ni na vrhuncu karijere nije želio da uzme američko državljanstvo jer se stalno nalazio na udaru različitih političkih organizacija koje su ga optuživale da je komunista i razvratnik. 
Kada je 1952. godine, tokom jednog od svojih putovanja, saznao da mu je tadašnji ministar pravde uskratio vizu za povratak u SAD, Čaplin se zakleo da tamo više nikada neće kročiti.
Novi dom našao je u selu nekoliko kilometara udaljenom od švajcarskog Montrua, a dvospratna vila, udaljena 500 metara od ulice i znatiželjnih prolaznika, ubrzo je postala utočište svjetske elite. 
U Ameriku se vratio tek 1972. godine, i to da bi primio počasnog Oskara za poseban uticaj i razvoj filmske umjetnosti 20. vijeka, koji su mu pokajnički dodijelili članovi filmske akademije. 

MALOLJETNE ŽENE KAO SUDBINA 
Biografi Čarlija Čaplina smatraju da se njegova zvijezda ugasila prije vremena zbog zvučnog filma i, naročito, žena.
Ženio se čak četiri puta i iza sebe ostavio jedanaest nasljednika. 
Prema nekim biografijama, Čaplinov ljubavni život poslužio je kao inspiracija piscu Vladimiru Nabokovu za popularnu "Lolitu", a njegova sklonost prema mlađim devojkama nikada nije bila dobro prihvaćena u javnosti. 
Upravo zato, o komičaru je stvorena negativna medijska slika koja je naštetila mnogim njegovim filmovima i porodičnom životu. 
Mildred Haris imala je samo 16 godina kada se 1918. godine udala za Čaplina, kome je to bio prvi brak. I druga Čarlijeva supruga Lita Grej imala je 16 godina i bila je glumica. 
Treća supruga Polet Džulijet Godar nije dobila ulogu u čuvenom filmu "Prohujalo sa vihorom" jer nije željela da potvrdi kako se udala za Čaplina. 
Ona je imala 19 godina i bila je Čaplinova najstarija izabranica. 
U 53. godini filmski mag ženi se četvrti put sa, kako je sam govorio, ženom svoga života - sedamnaestogodišnjom Onom o`Nil, ćerkom čuvenog američkog dramaturga Judžina o`Nila. 
Veliki skitnica umro je u snu na Božić 1977. godine u švajcarskom Veveu, a kada je zauvijek sklopio oči, imao je 88 godina.
Ni nakon smrti Čaplin nije pronašao mir. Njegovo tijelo su sa groblja ukrali poljski emigranti, želeći da od njegove porodice iznude 600.000 dolara. 
Ubrzo su uhapšeni, a Čarlijevo tijelo, dvadesetak kilometara od groblja, pronašao je seljak kome je plug zapeo dok je sijao pšenicu. Čarli je ponovo pokopan u istoj grobnici, ovog puta ispod debelog betona. 

ORIGINAL NIJE MOGAO PROTIV SOPSTVENE LEGENDE! 
Uprkos slavi i moći koju je imao za vrijeme zlatnih dana u Holivudu, Čaplin je sebe smatrao, prije svega, vještim artistom. 
Jednom je na kućnoj zabavi dobio veliki aplauz nakon pjevačke tačke. "Nismo znali da znaš tako dobro da pjevaš", rekli su mu gosti. "Pa i ne znam. Samo sam imitirao Karuza /veliki operski pjevač/", odgovorio je Čarli.
Doba u kojem je veliki Čarli Čaplin snimao filmove bilo je vrijeme početaka kinematoragifije i on je u svojim filmovima radio bukvalno sve - pisao scenarijume, glumio, režirao, bio akviziter, scenograf i slično.
Poznato je da Čaplin, uglavnom, pred početak snimanja nije imao napisan scenario, već je ideje razrađivao na licu mjesta. 
Legenda je na kraju uveliko nadmašila samog Čarlija Čaplina. 
Svojevremeno se anonimno prijavio na takmičenje na kojem je trebalo da razni kandidati imitiraju njega - to jest velikog Čarlija. 
Interesantno je da je za imitaciju samog sebe osvojio tek treće mjesto.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.