Brojač posjeta  

15920803
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2650
2413
34127
15654459
50834
103356
15920803
Vaš ip 3.233.215.196
Tačno vrijeme: 2020-04-10 21:57:22
   

Predložio Kardelju život utroje, i to sa njegovom ženom Pepcom

 

 

Kontrolu nad sobom gubio je samo u ekstremnim situacijama, a i tada samo nakratko

 

Osim stoje bio državnik veli­kog formata, spreman da gazi preko leševa kako bi ostvario svoje i partijske ciljeve, Josip Broz Tito bio je i „čovek jakih strasti, bilo da se radi o hrani i piću, ljubavi i mržnji, supruga­ma ili ljubavnicama", piše Ti­tov biograf Vladimir Dedijer, a prenosi „Jutarnji list".

Dedijer navodi da je Tito znao u potpunosti da uživa u životu, a u razgovoru je bio opušten, na­ročito sa svojim drugovima, ka­da nije naročito pazio na rečnik.

Prema ovim spisima, čak je išao dotle daje Kardelju predla­gao i „život" utroje, i to sa njego­vom ženom Pepcom, stoje ovaj s gnušanjem odbio.

„Bio je impulsivan čovek", pi­še Dedijer. „Znao je kako pogodi­ti neke stvari, da ih iskaže narod­ski, sa svim našim uobičajenim glagolima". Kontrolu nad sobom gubio je samo u ekstremnim si­tuacijama, a i tada smo nakratko. Voleo je da ugosti ljude, a prije­me, svečane večere ili filmske premijere često je koristio za po­litičke razgovore i odluke od naj­veće važnosti. Za razliku od Sta­ljina, Tito svoje goste nije prisiljavao na prekomerno uživanje u piću i nedolično ponašanje. U ka­snijim godinama nije odbijao ča­šu viskija. Govorio je da ga je Čerčil naučio kako ga treba piti. Al­kohol bi mu razvezao jezik, znao je biti nasmejan, prijatan, duho­vit, a rado se šalio i na svoj račun.

Voleo je političke viceve, a ka­da su oni šezdesetih godina pro­šlog veka postali svakodnevna pojava, njegov lični sekretar mo­rao je da se pobrine da do njega i dođu. Obično im se srdačno smejao, iako su bili oštri i prema njemu. Znao je i sam da ih smi­šlja. Tako je jednom pred kraj života, pri povratku iz inostranstva, na beogradskom aerodro­mu, u delegaciji koja gaje čekala ugledao Stevana Doronjskog, predsednika Predsedništva SKJ.

- Tamo su. Dobro, režim je još na vlasti, možemo se iskrcati -rekaoje.

Znao je da očara i ljude koji ni­su bili pod uticajem njegove harizme. Tako je, recimo, za vreme Titove posete Kijevu 1973. godi­ne, Brežnjev ustao i počeo da recituje pesmu posvećenu jednom ruskom diplomati i piscu koji je ubijen u Švajcarskoj. Na veliko iznenađenje svih, potom je ustao i Tito, i na ruskom počeo da recituje Puškina. Pesmu za pesmom, najmanje dvadeset minuta! Rusi su bili oduševljeni, a već pripiti Brežnjev plakao je kao malo dete...

 

Voleo seks i bahanalije

Tito je strastveno voleo žene, a seksa se nije odricao ni u do­ba najstrože ilegale ili najteže partizanske borbe, da o poodmaklim godinama i ne govorimo. U starosti se sećao grofice kojoj su se sviđali mladi revolucionari koje je skrivala u svom bečkom domu.

-Ta, znaš kako je bilo s nama ilegalcima. Svakako nismo bili fratri... - pričao je kasnije Jovanki Broz. Sve Titove žene su bi­le mlade i lepe, pa i podrazumevajuće agresivne.

-Svaka od mojih žena bila je u vreme kada sam je upoznao devica i naivna ovčica. U braku se svaka pretvorila u lavicu, jer sam cenio i poštovao njihovu osobnost. Kada su lavice počele gristi, morao sam ih krotiti, stoje prilično teško, pa je bilo mnogo nesporazuma... - otkrivao je Josip Broz Tito.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.