Brojač posjeta  

16468497
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
6396
4670
53475
16159374
62638
162776
16468497
Vaš ip 35.172.233.2
Tačno vrijeme: 2020-08-07 17:27:23
   

Pljačkaš milione evra podijelio siromašnim

Pljačke su opet počele u srijedu. Maskirani muškarac je upao u poslovnicu Nacionalne banke u gradu Aspra Spitija sa kalašnjikovim i izašao je sa 250.000 evra. Bilo je to u februaru 2010. godine i grčka ekonomija se nalazila u krizi izazvanoj, po mišljenju mnogih, pohlepom i korupcijom u bankama.

Ali jedan Grk je odlučio da plate zbog svojih grijehova. U oktobru iste godine opljačkao je dvije banke u jednom danu u gradu Eginiju odnijevši oko 240.000 evra. Kako u svim tim pljačkama niko nije bio ranjen, što je neuobičajeno za Grčku, vlasti su zaključile da je maskirani muškarac niko drugi nego Vasilis Paleokostas, čovjek poznat kao grčki Robin Hud koji je državnim bankama i industrijalcima oteo milione evra i razdijelio ih siromašnim.

Vasilis, koji je rođen 1966. godine u grčkom selu Moskofito, krenuo u pljačke sa svojim bratom Nikosom sredinom osamdesetih godina, a svoj plijen je dijelio sa bilo kime ko ga je htio zaštititi.

- Vasilis je tada bio dječarac koji je htio impresionirati svog brata Nikosa - objašnjava inspektor Dimitrios Gravanis.

U periodu od 1985. do 1992. godine cijena piva u Grčkoj se povećala četiri puta i javnost nije više vjerovala u vlast, što je znatno povećalo broj onih koji su navijali za braću Paleokostas. Tako je počela era igre mačke i miša.

U aprilu 1990. godine Vasilis je uhapšen pokušavajući da oslobodi brata Nikosa iz zatvora u Larisi tako što je udario ukradenim tenkom u zid zatvora. Kratko je bio pritvoren, ali se godinu dana ipak našao u zatvoru Čalkida iz kojeg je pobjegao koristeći zavezane plahte, kojima je sišao sa zida zatvora.

Uprkos velikim količinama novca koje je imao, volio je da živi kao običan seljak i trošio je onoliko koliko mu je trebalo za život. Nije koristio skupa vozila, osim kada su mu služila za bijeg. Jedna od nekoliko skupih stvari koje je imao bilo je zlatno raspeće koje je nosio oko vrata.

Ono se kasnije pokazalo kao ključno za nekoliko njegovih uspješnih bjekstava. Prekretnica u njegovim poduhvatima se desila u junu 1992. godine kada je sa svojim novim partnerom Umjetnikom opljačkao banku u Kalambaki, smještenoj u blizini Meteora. Na njihovo iznenađenje zatekli su prilično veliku količinu novca, ali službenik je prije otimanja tajno alarmirao policiju, koja se brzo pojavila pred bankom.

Vasilis i ostali su uspjeli da pobjegnu, ali su im policajci bili za petama. Da bi ih se otarasili, banditi su počeli izbacivati ukradeni novac na ulice Kalambake, na opšte oduševljenje građana, u visini od nekih 460.000 evra. Prilikom krađe, Vasilis je oteo vozilo "nisan" kojeg je kasnije vratio ispoliranog vlasniku i sa poklonom od 550 evra.

Kasnije je prešao na otmice industrijalaca. Prvi od njih je bio milioner Aleksandar Haitoglu, koji proizvodi halvu u Solunu.

- Moji kidnaperi nisu se uopšte loše ponašali. Čak sam uživao u razgovorima sa njima - rekao je Haitoglu nakon što je plaćen otkup od 1,5 miliona evra. Vasilis je veliki dio ovog novca dao siromašnim Grcima.

- Dao je 100.000 drahmi za miraz nekim djevojkama iz doma za napuštenu djecu - kaže njegov otac Panajotis. Vasilis se godinama skrivao u grčkim brdima ali je 1999. godine uhvaćen kada se povrijedio u saobraćajnoj nesreći na Krfu i bio je prebačen u jedan od najozloglašenijih zatvora u Evropi, Koridalos u blizini Atine.

Vasilis je dobio kaznu od 25 godina zatvora i činilo se da će dugo vremena provesti u ovom zatvoru sa maksimalnim obezbjeđenjem. Ali u junu 2006. godine Vasilis je pobjegao u spektakularnom bijegu pomoću helikoptera koji je oteo njegov brat Nikos. Uhvaćen je tek nakon tri godine, što su sa negodovanjem dočekali mnogi seljaci i anarhisti. Vasilis je vraćen u Koridalos i izgledalo je da mu je sudbina konačno zapečaćena.

Ali Vasilis ne bi bio Vasilis da opet nije pobjegao krajem 2009. godine iz ovog zatvora što mu je donijelo priličnu slavu širom svijeta. I ovog puta je pobjegao pomoću otetog helikoptera i od tada mu se gubi svaki trag.

Boris Đurić

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.