Brojač posjeta  

15870968
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
999
2571
6509
15622819
999
103356
15870968
Vaš ip 3.223.3.101
Tačno vrijeme: 2020-04-01 04:14:23
   

Dabar je jači od medveda

 

Neobična debata u kanadskom parlamentu

Dabar je jači od medveda

 

 

Dabar više ne sme da bude na­cionalni simbol Kanade, već treba da ga zameni polarni medved, kazala je juče konze­rvativna senatorka Nikol Iton.

U izjavi datoj Senatu, ona je nazvala dabra „simbolom pro­šlosti" i „štetnim glodarom".

- Polarni medved, sa svojom snagom, hrabrošću, snalažljivošću i dostojanstvom, bio bi mnogo bolji zaštitni znak naše zemlje - rekla je ona.

Dabar je postao zvanični am­blem države 1975, ali Nikol Iton tvrdi daje došlo vreme za promenu.

- Mnogi optužuju tog pacova defektnih zuba daje napast ko­ja oštećuje naše farme, puteve, jezera, potoke, plantaže - tvrdi ona, uz reći da državni simboli mogu da se menjaju kako vre­me odmiče. - Poslednji je trenu­tak da dabar odstupi kao sim­bol Kanade, ili da makar deli tu čast sa divnim polarnim medvedom.

Njeni saradnici su dnevnom listu „Gloub end mejl" rekli da je senatorka veliki ljubitelj po­larnih medveda i da u kancela­riji ima nekoliko velikih postera te arktičke zveri. Ali, član parlamenta koji zastupa Manitobu tvrdi da bi „skidanje" da­bra značilo i ignorisanje uticaja te živuljke na istoriju Kanade.

 

- Polarni medvedi jesu kul Dabrovi su pomalo kao Kanađani. Njihovo ponašanje je veoma prijatno. A polarni medvedi izazivaju strah. Mi nismo takvi

Majki Rane, profesor ali dabar je odigrao značajnu ulogu u istoriji Kanade - kazao je Pet Martin iz Nove demo­kratske partije. - Potera za da­brovima je otvorila naš veliki Severozapad.

Ako bi prošla inicijativa senatorke Iton, sam proces „detronizovanja" dabra ne bi išao ta­ko lako, jer, recimo, njegova statua stoji na ulazu u Parla­ment, a njegov se lik nalazi na kanadskim novčićima.

Majki Rane, profesor prirodne istorije na Karltonskom univer­zitetu, kaže da nacionalni am­blem nije samo pitanje istorije.

- Dabrovi su pomalo kao Ka­nađani. Njihovo ponašanje je veoma prijatno - tvrdi on. - A polarni medvedi izazivaju strah. Mi nismo takvi.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.