Brojač posjeta  

15880877
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
162
4103
16418
15622819
10908
103356
15880877
Vaš ip 3.215.182.81
Tačno vrijeme: 2020-04-04 01:22:07
   

Obilne kiše predvidjeli još 1995.

Područje Balkana pošteđeno je uragana, nije na meti monsuna ni cunamija, ali posljednjih godina bilježe se vremenski ekstremi netipični za ovaj dio Evrope.

Poplave trenutno odnose ljudske živote i nanose ogromnu materijalnu štetu ovih dana u BiH i Srbiji. Zimus je bilo malo snijega sa temperaturama iznad prosjeka, dok nas je 2012. zahvatio ledeni talas sa velikim snijegom koji je odsjekao ljude u planinskim selima i donio đacima vanredni zimski raspust. Prošlog avgusta Balkan je bio najtoplije područje u Evropi sa 41 stepen celzijusa, koliko je mjereno u Mostaru i Podgorici.

Krajem aprila, BiH je bila domaćin konferencije direktora nacionalnih hidrometeoroloških zavoda jugoistočne Evrope. Na skupu u Banjaluci čulo se da su poplave koje su zahvatile region simptomi procesa promnene klime zbog globalnog zagrijevanja.

Širom svijeta posljednjih godina bilježe se hidrometeorološke pojave koje naučnici povezuju sa najavljenim klimatskim promjenama, upozoravajući da su ekstremne vremenske prilike u raznim dijelovima svijeta. Meteorolozima se može prigovoriti da nisu uvijek precizni, ali klimatolozi su dobro predvidjeli učestalost obilnih kiša. Raspoloživi podaci ukazuju da će zagrijana planeta iskusiti učestalije obilne padavine, povezane sa intenzivnijim hidrološkim ciklusom i povećanim kapacitetom toplije atmosfere da zadržava vlagu, napisali su prije 20 godina australijski naučnici.

Obilnije kiše kao posljedica toplije atmosfere pojavljuju se kao konstanta u raznim naučnima predviđanjima. Prognoze su zasnovane na fizici: ugljen-dioksid zagrijeva niže slojeve atmosfere koja onda zadržava više vlage, a kako se zagrijeva i površina okeana, više vlage isparava.

U dugoročnoj procjeni Evropske agencije za životnu sredinu iz prošlog juna navodi se da će Stari kontinent u budućnosti češće biti pogođen poplavama, djelimično i zbog klimatskih problema.

Inače, najviše troškova od prirodnih nepogoda u Evropi izazivaju poplave, a ti troškovi stalno rastu od 1980. Prošlog juna u poplavama u centralnoj Evropi poginulo je najmanje 11 osoba. Pogođene su bile NJemačka, Češka, Austrija, Slovačka i Mađarska. Osim klimatskih promjena koje utiču na ovu pojavu, sve veći troškovi proteklih decenija mogu se pripisati i tome što više ljudi živi u plavnim područjima, zaključila je EEA.

Politika

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.