Brojač posjeta  

16292547
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1604
4252
1604
16051258
49464
130640
16292547
Vaš ip 3.85.214.125
Tačno vrijeme: 2020-07-13 10:00:04
   

Veseli stroj neće u ilegalu

 - Domaćinstva u Republici Srpskoj i dalje će moći za svoje potrebe peći rakiju u kotlovima, u neograničenim količinama i na način na koji to žele, bez bojazni da će morati plaćati ikakav porez ili dažbine državi.

Kazali su nam to u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a povodom novog zakona o jakim alkoholnim pićima, koji se nalazi u formi nacrta, a zbog čije se usklađenosti sa propisima Evropske unije pojavila bojazan kod građana kako će se zbog proizvodnje alkohola u svojim dvorištima morati povući u "ilegalu".

"Nema nikakve potrebe za strah jer nijedan zakon Republike Srpske u proizvodnom procesu ne poznaje fizičko lice i niko ljudima i domaćinstvima neće osporiti da u domenu svojih potreba proizvode rakiju", kazao je Vid Kopanja, pomoćnik ministra.

Kako je pojasnio, svi koji su voljni da svoju rakiju proizvode sa ciljem prodaje moraće da se registruju.

"Zakon će biti uređen po najnovijim propisima i regulativama EU, tako da će proizvođači imati olakšice, kako u proizvodnji, tako i u plasmanu", kazao je Kopanja.

Kako je najavio, usvajanje zakona koji će odvojiti proizvodnju i promet rakije od vina može se očekivati već u maju ove godine.

Pored toga, što su jasnije precizirani način i uslovi za proizvodnju alkoholnih pića po kojima su naši prostori prepoznatljivi u svijetu, kazandžije koje se usude da ih prodaju i plasiraju na tržište, a da nisu registrovani proizvođači, mogu očekivati paprene kazne.

"Novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM biće kažnjeno lice koje jaka alkoholna pića i destilat poljoprivrednog porijekla proizvodi za sopstvene potrebe, tj. lice koje nije proizvođač, a koje ih izlaže i prodaje", stoji u kaznenim odredbama novog zakona.

Ni oni ugostitelji koji se usude da od domaćina koji se nije registrovao kupe rakiju pa je dalje plasiraju gostima na konzumiranje nemaju se čemu dobrome nadati jer se kazne za ovakve prekršaje kreću i do 9.000 maraka.

Zanimljivi su i prijedlozi koji su nadležni organi predlagali resornom ministarstvu na javnim konsultacijama. Možda najzanimljiviji je onaj predstavnika inspekcijskih organa, koji su tražili da bude propisana količina rakije za kućne potrebe, a da sve veće količine budu oporezovane.

S druge strane, registrovanim proizvođačima najveća muka je nelojalna konkurencija, pa su stoga predložili još žešće kazne za one koji kupuju rakiju od onih domaćina koji smatraju da nisu dužni da se registruju kao proizvođači.

Vijest da će "veseli stroj" i dalje moći da koriste za svoje potrebe obradovala je brojne domaćine, pa tako i one iz Maslovara, kod Kotor Varoša, gdje je pečenje rakije tradicija duga vijekovima, koja se prenosi sa koljena na koljeno.

"I da su nam zakonom zabranili da pečemo, mi bismo to radili pa makar kazan vucali i krili po cijelom selu", kazao nam je mještanin Predrag Kragić.

Praksa u EU

Iako zakonom o jakim alkoholnim pićima u RS nije planirano oporezivanje malih proizvođača rakije za kućne potrebe, u zemljama Evropske unije za ovaj način proizvodnje se plaća porez pod posebnim uslovima.

Tako u Hrvatskoj dozvoljena količina rakije za koju se ne plaćaju dažbine je do 50 litara, dok se za svaki novi litar plaća oko šest KM trošarine.

 
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.