Brojač posjeta  

15920714
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2561
2413
34038
15654459
50745
103356
15920714
Vaš ip 3.233.215.196
Tačno vrijeme: 2020-04-10 21:52:42
   

Ne diraj daljinski

 

Stari nameštaj

Praćenje TV programa je kao hodanje kroz magacin starog nameštaja - prevaziđen, demodiran a ne baca se, može da zatreba. Brus Vilis, Stiven Sigal, Zan-Klod van Dam, Brus Li, Silvester Stalone. Sunjaju se Nik Nolti i Edi Marfi... Glumački veterani u fahovski opredeljenim ulogama: osveti se, nađi zlotvora, razvali. Televizija im je podarila besmrtnost. Promiču likovi koji ni stare ni ginu, u neprestanoj potrazi za pravdom. Uprkos neustrašivosti ne uspevaju da nas oslobode strahova o novoj ekonomskoj krizi i bankrotima koji su glavna tema informativnih emisija. Primedba je da su Ijudi nedisciplinovani i ne shvataju ozbiljno probleme države, ne samo kod nas. Rekoše, u Evropi se više letuje nego što se očekivalo i više nego što to materijalne mogućnosti dopuštaju. Varka ili istina?

Nije da nema para. U američkoj seriji „Tračara", bogate produkcije, koju premijerno (!) emituje Prva TV, vidi se kako žive imućni srednjoškolci na Menhetnu. Sopinguje se, u školskim uniformama se stiže na raskalašne žurke. Sve u maniru: ima se, može se, samo nam je malo dosadno. Glumci malo prestareli za tinejdžerske akcije. Po mondenskom zakonu: ostani večno mlad, ne zna se ko je majka a ko kćerka. Setkaju hodnicima sa torbama na leđima i knjigama u rukama, ali ih niko ne otvara. Tu i tamo, poneki odlikaš sa proćelavom glavom žuri kući da sprema test iz poznavanja prirode. Trača se preko interneta, kako bi drugačije. Mantra glavne junakinje (da li je to Serena ili Bler?) je da nema krivice, nema odgovornosti za učinjeno. Sve se prosto desi. U Srbiji je na repertoaru Guča. Veliki saborski koncert Miroslava llića. Publika raspojasana, a on kao gospodin čovek u odelu, ozbiljno shvata i sebe i druge. Uzgred, prenosi su ponovo prešli u ruke javnog servisa, prošle godine je TV Pink pokrivala dragačevske, narodne svečanosti natopljene pivom. Uz porciju svadbarskog kupusa od 300 dinara, kako je ponosno javljeno da košta gurmansko dopunjavanje muzičkih strasti.

Tačno pre godinu dana novinarka Olivera Milošević je snimila razgovor sa Muharemom Pervićem, nedavno preminulim pozorišnim kritičarom i TV urednikom. Govorio je o Ivi Andriću koji je, kao niko drugi, osećao i pisao kako život svakog trenutka otiče. Nesreća je što smo dozvolili da potkultura dođe u središte a kultura sklizne na marginu. Niko je ne brani. Prepustili smo se knjigama koje se čitaju samo na moru. Takođe, da Ijudima ponekad treba priznati da su u pravu. Bio je u pravu, zar ne.

Branislava Đunov

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.