Brojač posjeta  

15881221
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
506
4103
16762
15622819
11252
103356
15881221
Vaš ip 3.215.182.81
Tačno vrijeme: 2020-04-04 02:39:32
   

Crna Gora: Zašto je više dječaka nego djevojčica?

Podgorica - Veći broj rađanja dječaka nego djevojčica u Crnoj Gori ne može se medicinski objasniti, rečeno je juče na konferenciji za novinare u crnogorskom Ministarstvu zdravlja, povodom ranijih informacija o selektivnim abortusima u toj državi.

Genetičar i predstavnik Crne Gore u Komitetu za bioetiku Savjeta Evrope doktorka Olivera Miljanović kazala je da se odnos među polovima 100 novorođenih djevojčica prema gotovo 110 dečaka, koji prati desetogiodišnji, pa i dvadestogodišnji prosjek, ne može se objasniti medicinskom strukom i naukom, socijalno-kulturološkim i tehnološkim razlozima.


Najveći mogući polni disbalans u rađanju, po njenom objašnjenju, je do 106.

"Sve preko toga smatra se zloupotrebom savremenih dostignuća genetike u nemedicinske svrhe", rekla je Miljanović.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori se o tome mora razgovarati, jer remećenje ravnoteže među polovima nije samo problem Ministarstva zdravlja, nego društvena pojava na kojoj svi treba zajedno da rade.

Pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović je rekao da su strogi zakoni i mjere nadzora dali rezultate. On je podsjetio na jedan novinski članak iz 2011, u kojem beogradski specijalista ginekologije i akušerstva Dušan Protić opominje da se njegovoj privatnoj ordinaciji obratilo 20-tak parova iz Crne Gore, sa željom da plod bude muškog pola.

S tim u vezi Miljanović je podsjetila da zakoni zabranjuju prenatalno određivanje pola prije 12. sedmice, osim kad treba otkriti neku bolest.

Centar za medicinsku bioetiku, prema njenom objašnjenju, radi po principu poštovanja bioetike.

"Genetska istraživanja se iskljucivo koriste u medicinske svrhe kada se mora odrediti genetski status deteta, da bi se potvrdio rizik teške genetske bolesti, sve drugo je zloupotreba", kazala je Miljanović.

Ona je navela podatak da se u Kliničkom centru Crne Gore godišnje uradi oko 550 prenatalnih dijagnostika i da da u 10 do 15 slučajeva bude prekida trudnoće, jer se utvrdi da je riječ o ozbiljnom genetickom poremećaju.

Crna Gora je prema relevantnim istraživanjima među četiri države u svijetu sa najvećim poremećajem u odnosu novorođene muške i ženske djece, zbog čega je Savjet Evrope od te države tražio da se izjasni da li je ta zabrinjavajuća statistika posljedica uništavanja ženskih fetusa, prenijeli su ranije mediji.

Savjet Evrope tražio je informaciju od Crne Gore o prenatalnom odabiru pola jer su istraživanja populacionog fonda UN pokazala da se u nekim evropskim zemljama vrši prenatalna selekcija pola fetusa u korist muške populacije.

Prema tom istraživanju Crna Gora je uz Albaniju, Azerbejdžan, Jermeniju, zemlja sa najvećim debalansom među djecom muškog i ženskog pola", potvrdio je ranije pomoćnik crnogorskogministra zdravlja Mensud Grbović.

Ministarstvo zdravlja je na prozivke Crne Gore o navodnom polnom debalansu novorođene djece odgovorilo mjerom nadzora svih zdravstvenih ustanova u zemlji koje se bave genetičkom dijagnostikom i liječenjem neplodnosti.

"To je desetak koraka koje smo mi preduzeli i koji su vrlo praktični i imaju za cilj da se stavi pod kontrolu prenatalni odabir pola i to pokazuju i brojevi. Ne kažemo da je bila zloupotreba, ne kažemo da je to u Crnoj Gori, ne kažemo da je to u nekoj zemlji van Crne Gore, samo govorimo o činjenici da se u Crnoj Gori rađa skoro 110 dječaka na 100 djevojčica i to je uočeno", kazao je ranije pomoćnik ministra zdravlja Grobović.

"Nakon sprovedenih mjera možemo zaključiti da nema aktivnosti koje su usmjerene ka ranom odabiru pola. Da li se to može uraditi negdje van Crne Gore - to je druga stvar", dodao je on.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.