Brojač posjeta  

15871327
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1358
2571
6868
15622819
1358
103356
15871327
Vaš ip 3.223.3.101
Tačno vrijeme: 2020-04-01 04:59:54
   

Biljana Plavšić šokirana kampanjom u FBiH

 

Izmislili da ima stan u Tuzli i da ga traži nazad

Bolesno Protiv Biljane Plavšić se danima u FBiH vodi kampanja, jer je, navodno, tražila povraćaj stana u Tuzli. Plavšićeva, međutim, nikad nije imala stan u tom gradu, niti je od tuzlanskih vlasti bilo šta tražila

Otimačina Bivša predsednica RS kaže da je tražila samo povraćaj dve garaže u Sarajevu. koje joj nisu vraćene, kao ni stan koji je tamo imala

Bivša predsednica RS Biljana Plavšić, čije je, navodno, podnošenje zahteva za povraćaj stana u Tuzli prethodnih dana izazvalo pravu histeriju u federalnim medijima i tamošnjoj javnosti, za Press RS tvrdi da nikada nije tuzlanskim vlastima podnosila zahtev za povraćaj stana, jer u tom gradu ništa ne poseduje.

Podsetimo, u pojedinim sarajevskim medijima kao „šokantna" vest objavljena je informacija o mogućem povraćaju stana u Tuzli Biljani Plavšić. Ta vest je kod nadležnih u tom ,,multietničkom" gradu izazvalo pravu paniku i javna zaklinjanja da „ratni zločinac nikada neće dobiti stan". Nekadašnja predsednica Srpske, međutim, otkriva da ona i njena porodica od 1934. ne poseduju nepokretnu imovinu u Tuzli!

- To nije normalno! 0 kakvom to stanu govore? Tačno je da je moj pokojni otac imao stan u Tuzli u kojem smo živeli do četvrte godine mog života, ali smo se tada odselili u Sarajevo i više nikada nismo ništa kupovali ili posedovali u Tuzli. Priče takve vrste jedino imaju za cilj da se među običnim svetom i dalje rasplamsava mržnja. Sve je to vrlo žalosno - kaže šokirana Plavšićeva.

Bolesne izmišljotine

Bivša predsednica RS, koja je posle presude Haškog tribunala izdržala dve trećine kazne u švedskom zatvoru i od oktobra 2009. godine živi u Beogradu, za Press RS, međutim, priznaje da je po izlasku na slobodu podnela zahtev za povraćaj dve garaže u Sarajevu, ali da je od tamošnjih vlasti njen zahtev odbijen bez ikakvog obrazloženja.

- Zahtev za povraćaj mog predratnog stana u Sarajevu nisam ni htela da predajem pošto su odbili da mi vrate garaže koje sam posedovala. Iako s tim ljudima zaista ne želim više imati bilo kakve veze, izgleda da me ne nameravaju ostaviti na miru. Verovatno su zbog toga i pokrenuli izmišljenu priču o tome kako se, navodno, otimam da vratim nekakav stan u Tuzli koji, još jednom ponavljam, nikada nisam ni imala - kaže Plavšićeva.

Iako je skandalozna reakcija tuzlanskih vlasti na izmišljenu priču o navodnoj nameri Biljane Plavšić da vrati nepostojeći stan na najbolji način razotkrila famu o „toleranciji i multietničkoj idili" koja vlada u tom gradu, iz Službe za stambene poslove opštine Tuzla nisu propustili priliku da se pohvale i navodnim uspesima prilikom povraćaja stanova njihovim predratnim vlasnicima.

- Opština Tuzla prva je u našem kantonu započela uspešnu realizaciju projekta povraćaja stanova predratnim korisnicima i do sada je, od 4.300 primljenih zahteva, vratila više od 90 odsto stanova vlasnicima koji su imali urednu dokumentaciju i dokaz da je stan njihov - kaže Faruk Ajaz, načelnik Službe za stambene poslove Tuzle.

•Međutim, da je prava slika „multietničkog" grada daleko« od idealne i da je reakcija tamošnjih vlasti na mogućnost povraćaja stana bivšoj predsednici RS najbolje pokazala odnos tamošnjih vlasti prema Srbima, dokazuju i zvanični podaci Eparhije zvorničko-tuzlanske. Prema rečima arhijereja Nike Tošića, namesnika tuzlanskog, ovaj grad je danas gotovo u potpunosti etnički očišćen od Srba.

- Broj pravoslavnih Srba koji su nekad činili gotovo trećinu stanovništva Tuzle danas je sveden na manje od 3.000 starih, uplašenih i obespravljenih ljudi. Iako je bezbednosna situacija danas bolja nego pre desetak godina, broj Srba smanjuje se bez prestanka. S obzirom na to da su preostali uglavnom starije životne dobi, izvesno je da će Tuzla u doglednoj budućnosti biti grad bez srpskog stanovništva - upozorava Tošić.

Opstrukcije traju

Pitanje povraćaja stanarskog prava Srbima izbeglim iz FBiH, koje je ponovo aktuelizovano na primeru Biljane Plavšić, podstaklo je i predstavnike Srba prognanih iz Sarajeva da još jednom ukažu na brojne opstrukcije tamošnjih vlasti po pitanju povraćaja njihovog vlasništva. Jovo Janjić, predsednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba, za Press RS kaže da prema podacima s kojima raspolaže samo u glavnom gradu FBiH Srbima nije vraćeno čak 5.000 stanova.

- Bez obzira na to što se federalne vlasti pozivaju da su rokovi za podnošenje zahteva istekli, mnogi ljudi su spremni da zaštitu svojih prava traže i od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Niko ne može da nam ukrade ono što je naše - poručuje Janjić.

Vukobrat: Neviđena pljačka

Predsednik Stambene komisije u Udruženju vojnih penzionera RS Jovan Vukobrat kaže da je od ukupno 12.662 stanova u FBiH, koji su se pre rata nalazili u vlasništvu oficira bivše JNA, ranijim vlasnicima vraćeno samo 1.029. - Vlasti u FBiH dovijaju se na sve moguće načine ne bi li kako onemogućili Ijudima da povrate imovinu koja im je oteta. Što je najgore, oni stalno pokušavaju da legalizuju ovu neviđenu pljačku jer su u naše stanove uselili of icirski kadar tzv. Armije BiH, šehidske porodice i bošnjačke ratne vojne invalide -kaže Vukobrat.

 

 

OTIMAČINA

Samo u Sarajevu Srbima nije vraćeno čak 5.000 stanova. Zaštitu svojih prava tražićemo od Evropskog suda u Strazburu

Jovo Janjić

ŽALOSNO

Takve priče jedino imaju cilj da se među običnim svetom i dalje rasplamsava mržnja. Sve je to žalosno

Biljana Plavšić

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.