Brojač posjeta  

16268437
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3782
3397
7179
16026978
25354
130640
16268437
Vaš ip 3.236.96.157
Tačno vrijeme: 2020-07-07 21:52:36
   

Poštenje nema cijenu za Smaju i Radivoja

Srbac - Smajo Kolarić i Radivoj Lalović iz Srpca našli su tašnu u kojoj je bila velika suma novca i vratili je vlasniku Radoslavu Radaku, ali su odbili da od njega prime ponuđenu nagradu.

Među stanovnicima opštine Srbac veoma pozitivno je ocijenjen gest Smaje i Radivoja, koji su pokazali poštenje kada su vlasniku, trgovcu iz srbačkog sela Nožičko, vratili torbu u kojoj su se, osim novca, nalazili mobilni telefon i lični dokumenti.

"Kada sam danas krenuo kod komšije Lalovića, primijetio sam da vozači na magistralnom putu Nova Topola - Srbac u naselju Inađol zaobilaze neki predmet na sredini puta. U početku sam pomislio da je riječ o zgaženoj mački, manjem psu ili golubu, ali sam kasnije ugledao mušku torbicu koju sam uzeo, okačio na ogradu i pozvao svog komšiju Lalovića da se dogovorimo šta da uradimo", priča Samajo Kolarić.

Radivoj je predložio da otvore torbu u kojoj su vidjeli veću svotu novca. Pozvali su vlasnika koji se odmah vratio iz Laktaša i predali mu lične stvari i pare, koje nisu brojali.

I Smajo i Radivoj odbili su da prime novac za nagradu.

Radoslav Radak, vlasnik torbe, priča da se žurio u Banjaluku da preda pazar. Stao je u Srpcu da natoči gorivo i pritom stavio torbu na krov automobila. Krenuo je, zaboravivši na torbu, koja je prilikom vožnje pala na asfalt.

"Srećan sam što ima ovako poštenih ljudi", kaže Radak i dodaje da će naći načina da počasti Radivoja i Smaju.

Smajo kaže da mu ovo nije prvi put da vraća tuđe stvari koje nađe.

"Sjećam se da sam 1988. godine našao 600 dinara ili oko pola plate jednog radnika Fabrike DIP 'Srbac' i vratio novac u upravu firme. Vratio sam i izgubljeni pečat iz jednog salona za prodaju namještaja u Srpcu, kao i izgubljenog lovačkog psa, jer sam i sam lovac i znam šta lovcu znači rasni pas", kaže Kolarić, koji je u ratu stekao status borca 2. kategorije u Vojsci Republike Srpske sa 39 mjeseci ratnog staža.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.