Brojač posjeta  

16291613
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
670
4252
670
16051258
48530
130640
16291613
Vaš ip 3.236.59.63
Tačno vrijeme: 2020-07-13 05:51:07
   

Prodaja laptopa Foča Polovni računari Kompjuterske konfiguracije Prodaja televizora LCD,LED,FULL HD

Vašington - Poslije vidljivog zaostatka za Azijom i Evropom u velikoj informatičkoj trci u kojoj se uspjeh mjeri “flopsima”, Sjedinjene Države su na visoko-tehnološkoj olimpijadi uzvratile udarac i stvorile “Titana” - najbrži mogući superkompjuter na svijetu, prenose agencije.

Novi informatički džin, izrađen u Ouk Ridž Nacionalnoj Laboratoriji Američke agencije za energiju (DOE) u Tenesiju, koji je predstavljen početkom nedjelje, biće deset puta brži i pet puta energetski efikasniji od svog prethodnika “Jaguara”.

Teoretski, “Titanov” maksimum je 20 petaflopsa - 20 kvadriliona kalkulacija u sekundi - sa 299.008 procesora (CPU) i 18.688 grafičkih jedinica (GPU) on će omogućiti naučna otkrića u rekordnom vremenu.

Slikovito rečeno, maksimalna brzina njegovih računarskih operacija odgovarala bi situaciji u kojoj bi “sedam milijardi ljudi na planeti izvodilo tri miliona kalkulacija u sekundi”, kažu u laboratoriji.

“Titanov” prethodnik “Jaguar” - koji je razvijen u Sijetlu - bio je najbrži superkompjuter u junu 2010, mada ga je par mjeseci kasnije nadmašio kineski “Tianhe-1A”.

“Titan” ima memoriju od više od 700 terabajta i postići će višu energetsku efikasnost od “Jaguara” zahvaljujući inovativnoj kombinaciji centralnih i grafičkih procesora.

Energetska ograničenja dugo su bila prepreka za rušenje svjetskih rekorda u velikoj informatičkoj trci.

“Jaguarovih” 2,3 petaflopsa trošilo je sedam megavata energije - dovoljno za snabdijevanje jednog malog grada strujom.

Sa sedam miliona dolara godišnje, “Jaguarov” račun za struju nije bio zanemarljiv.

“Titan” - suštinski unapređena verzija “Jaguara” smješten u istih 200 boksova poput neke svlačionice - dostići će skoro deset puta veću brzinu uz okvirno trošenje devet megavata struje.

To čini “Titan” približno pet puta energetski efikasnijim od njegovog prethodnika.

Iz želje da potisnu kineske i druge međunarodne konkurente, Amerikanci su unapređivali “Titanov” razvoj, mada će od njega kao otvorenog naučnog sistema korist biti globalna.

- Američka konkurentnost na ovom polju je veoma važna kako sa stanovišta globalne, tako i nacionalne bezbjednosti - kaže Džefri Nikols, jedan od direktora laboratorije i dodaje da konkurentnost na polju visoke tehnologije može da djeluje samo pozitivno i donese naučna rješenja.

Ako se ima u vidu velika brzina tehnološkog razvoja, “Titana” će neminovno sa šampionskog trona na kojem se trenutno nalazi, uskoro zbaciti mlađi kompjuterski divovi.

Zato u američkoj agenciji za energetiku već sada planiraju da do 2016. godine naprave “Titanovog” nasljednika čija će brzina biti deset puta veća, što znači da bi američko zlatno doba superkompjuterske nadmoći moglo da potraje.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.