Brojač posjeta  

16291912
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
969
4252
969
16051258
48829
130640
16291912
Vaš ip 3.236.59.63
Tačno vrijeme: 2020-07-13 07:13:55
   

Prema najnovijim istraživanjima škotskih naučnika, čovjek je genetska greška!? Prije više od 500 miliona godina beskičmenjaci na dnu okeana preživjeli su dva uzastopna udvajanja DNK – došlo je do "greške", koja je na kraju rezultirala evolucijom čovjeka i mnogih drugih životinja.

Iz zaključaka naučnika na osnovu istraživanja bjelančevine čovjeka može se zaključiti da je organizam koji je doživio mutacije bio "kopljaš" i tako se došlo do određenja vremena pomenutih mutacija.

Izučavanje tog pitanja objašnjava pojavu i razvoj mnogih bolesti svojstvenih čovjeku, a buduća istraživanja će pomoći u njihovom liječenju i predviđanju.

 Naučnici su našli i odgovor biološke zagonetke zašto žene žive duže od muškaraca.

Stvar je u malim „energetskim paketima" u ćelijama, koji obezbjeđuju mutacije opasnije za muškarce nego za žene", piše "Indipendent".

Istraživanja su utvrdila da mutacije (veoma važnih za život) mitohondrija, koje odgovaraju za pretvaranje hrane u energiju, imaju tendenciju da nestanu ako predstavljaju opasnost za žene i tendenciju da se očuvaju ako predstavljaju opasnost za muškarce.

I sve to zato što proces prirodne selekcije igra ulogu samo kod žena, jer djete nasljeđuje mitohondrije od majke.

Japanski biolog Jutaka Hanazono čvrsto je ubjeđen da će u najskorije vrijeme biti riješen problem deficita donatorskih organa te da će ulogu donatora preuzeti klonirane ovce!?

U toku istraživanja, naučnik je u organizmu ovce "odgojio" organe za bolesne šimpanze, koji uspješno funkcionišu poslije presađivanja.

Prema riječima japanskog naučnika, već za nekoliko godina od primata se može preći na ljude. A to znači da ovce mogu da postanu "živo skladište" za ljude kojima je potrebna trnasplantacija srca, bubrega kao i kože.

Žvaka loša za pamćenje

Naučnici sa Univerziteta u Kardifu, poslije niza istraživanja, zaključili su da žvaka loše utiče na memoriju i navike pamćenja čovjeka. Ona sprečava proces zapisa informacije u mozak.

Ljudi koji su žvakali žvaku teže su pamtili događaje, slova i brojeve u predloženom nizu.

Naučnici smatraju da pokreti kojim je propraćeno žvakanje smetaju mozgu da upamti seriju slova i brojeva.Istraživanje govori o tome da čovjek teško riješava dva i više zadatka istovremeno.

Prodaja i servis računara i računarske opreme CHS Shop Foča

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.