Brojač posjeta  

16430859
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
10406
5431
15837
16159374
25000
162776
16430859
Vaš ip 3.226.245.48
Tačno vrijeme: 2020-08-04 05:00:54
   
Fočaci biciklom promovišu zdrav život i netaknutu prirodu
DRUŠTVO

Kada je početkom ove godine Fočak Radomir Pejović odlučio da vožnjom bicikla skine koji kilogram viška nije ni slutio da će ga ovaj vid sporta i rekreacije opčiniti i postati neizostavni dio njegove svakodnevice.

Radomir Pejovic na Maglicu

Brzo je smršao čitavih 15 kilograma, a uvidjevši koliko je brdski biciklizam zdrav i zanimljiv, sa još nekoliko zaljubljenika u „okretanje pedala“  povezao se u neformalnu grupu koju su nazvali „Foča tur“.

Već ih ima dvadesetak. U početku su obilazili kraće relacije u okolini Foče, da bi ubrzo prešli na ofroud vožnju po Magliću i Zelengori.

„ Mi smo grupa rekreativaca, koji vole bicikl i prirodu. Ranije smo vozili sami, dok nismo uvidjeli da je mnogo zanimljivije, ali i bezbjednije, voziti u društvu, pa smo se povezali preko interneta  i počeli smo da organizujemo zajedničke ture“, priča Pejović.

Foca tur na Zelengori 2

Među prvim destinacijama koje su obišlli biciklima bile su pješčane piramide na starom putu za Miljevinu, zatim brdo Kmur i Gradačku stijenu iznad Foče, te brdo Bakić na putu prema Čelebićima i Pljevljima. Nakon što su stekli dobru kondiciju odvažili su se i za turu-avanturu na najvećoj planini u BiH Magliću, zajedno sa biciklistima Trek tima iz Sarajeva, ali i drugih gradova BiH.

tura avantura na Maglicu

„ Turu-avanturu organizovao je Trek tim, a bilo je oko 80 biciklista iz BiH i drugih zemalja bivše Jugoslavije“.

orlovacko foca tur

Proteklog vikenda članovi Foča tura obišli su i Zelengoru. „ Na Zelengori smo prešli više od 80 kilometara. Krenuli smo sa Čemerna i obišli smo Orlovačko i Jugovo jezero. Nismo imali nikakvih problema- kvarova niti padova. Uživali smo, riječima se ne može opisati taj osjećaj, potrebno je to doživjeti“, kaže Pejović.

Foca tur na Zelengori 4

On ističe da je za brdski biciklizam potrebno imati kvalitetno biciklo i opremu. „ Mora se izdvojiti bar nekih 250 do 300 maraka ili za neku bolju varijantu oko 500 maraka za korišteno biciklo“.

of roud brdski biciklizam

Foča tur je za sada neformalno udruženje, a uskoro bi mogao zaživjeti i zvanični klub, jer biciklizam privlači sve više Fočaka svih generacija.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.