Brojač posjeta  

15746634
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1420
2701
4121
15409833
194514
265283
15746634
Vaš ip 34.239.151.158
Tačno vrijeme: 2020-02-25 10:59:50
   

Svaki poslanik Narodne skupštine Republike Srpske, pored mesečne plate od oko 2.500 KM, prima i dodatni džeparac za navodni rad na terenu koji dostiže i do 500 KM za svaki mesec! Ne postoje, međutim, nikakvi dokazi niti iko obavezuje poslanike do pokažu kakav je to rad na terenu i jesu li taj novac, zapravo, samo stavili u vlastiti džep baš kao da je reč o sastavnom delu njihove plate.

Svaki od 83 poslanika Skupštine Srpske ima pravo na tačno 502 KM mesečno na osnovu troškova koje im se iz budžeta doznačavaju za pokrivanje troškova rada poslaničkih klubova.

Kada se podmire troškovi, poput telefonskih računa i goriva za automobil kluba (sekretaricu i vozača plaća im Skupština), ostaje višak koji se prebacuje na račune poslanika za navodni rad na terenu. Po tom osnovu, svaki od njih mesečno obezbedi džeparac od minimalno 150, a maksimalno 502 KM, što je slučaj kod poslanika koji ne pripadaju nijednom klubu.

Lako pravdanje

Zvanično, taj novac se potroši za rad na terenu, što i jeste u opisu radnih obaveza svakog poslanika, ali, zahvaljući tako uopštenoj formulaciji, taj novac zapravo služi kao dodatni džeparac poslanicima na platu koja ionako iznosi od 2.500 do 3.000 KM. Većina tog novca, kako je pokazalo istraživanje Pressa RS, bude potrošena na privatne troškove poslanika, plaćanje kafanskih računa i slično, iako se to teško može podvesti pod "rad na terenu".

- Sredstva se mahom prebacuju svaka tri meseca, s tim da najmanje novca dobiju poslanici u klubovima sa najvećim brojem poslanika, odnosno SNSD i SDS. Oni mesečno dobiju od 150 do 200 KM, s tim da im se to sabrano isplaćuje svaka tri meseca. S druge strane, u klubovima manjih stranaka poslanici po tom osnovu mesečno dobiju 300 KM, jer imaju i manje troškova. U poslednje vreme, neki od klubova su postali rigorozniji pa traže da se navodni rad na terenu potkrepi računom. Međutim, čak i oni apsolutno sve prihvataju kao dokaz, zbog čega se još nikada nije dogodilo da nekome ne bude isplaćen novac zbog toga što je taj novac potrošio u privatne svrhe - tvrde naši sagovornici.Ove godine, rad klubova će poreske obveznike koštati pola miliona KM, od čega će dobar deo biti utrošen upravo za famozni rad na terenu. Slobodan Popović, šef poslaničkog kluba SDP - SDA, kaže da članovima njihovog kluba svakog meseca po ovom osnovu "pretekne" oko 300 KM. Iako potvrđuje da poslanici imaju pravo da sa tim novcem urade šta god hoće, on tvrdi da se u praksi često dešava da ta sredstva usmere u humanitarne svrhe.

Crkavica za štampu

- Jedini uslov je da se taj novac mora pravdati validnim računom, a svaki poslanik ima slobodu da ga potroši kako hoće, s tim da se trudimo da to ne bude plaćanje računa za kafanu, nego da se usmeri na nešto konstruktivno, poput humanitarnih akcija ili pomoći za rad opštinskih odbora stranke - tvrdi Popović.

S druge strane, u Klubu poslanika SNSD-a tvrde da zbog velikog broja poslanika i automatski većih troškova kluba primaju dosta manje iznose za "rad na terenu", ali i potvrđuju da nisu obavezni da dokazuju u šta su taj novac potrošili.

Nikola Baštinac, zamenik šefa Kluba poslanika SNSD-a, kaže da se novac za rad klubova isplaćuje tri puta godišnje, s tim da se najčešće radi o isplatama po 400 KM.
- Najveći deo novca za rad kluba potroši se za plaćanje režijskih troškova, štampe, goriva i slično. Ono što ostane isplaćuje se poslanicima za rad na terenu, s tim da je do samog poslanika kako će potrošiti taj novac. Poslanici, međutim, nisu obavezni da troškove potkrepe računima - ističe Baštinac.

Prošle godine klubovi skršili milion KM

Prema podacima skupštinskog sekretarijata, u prošloj godini je poslaničkim klubovima za izmirenje njihovih troškova doznačeno milion maraka, ali je, kako podseća generalni sekretar Ranko Karapetrović, za ovu godinu planiran upola manji iznos

- Od početka ove godine do danas po tom osnovu klubovima su prebačene 283.000 KM. Prema odluci Administrativne komisije parlamenta, sredstva za rad klubova se određuju tako što se celokupan grant podeli sa brojem poslanika u svakom klubu, a zatim se taj iznos podeli na 12 meseci. Po tome, klubovi za troškove svakog poslanika u ovoj godini dobijaju po 502 KM za svaki mesec - ističe Karapetrović.

Dragan Risojević

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.