Brojač posjeta  

16708424
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
212
3043
9645
16445191
104392
198173
16708424
Vaš ip 3.237.200.21
Tačno vrijeme: 2020-09-23 01:39:25
   

Slavni reditelj Emir Kusturica održao je večeras u Studentskom parlamentu Pravnog fakulteta predavanje o umetnosti i savremenom svetu, a zatim odgovarao na pitanja medju kojima je prvo bilo o sporazumu iz Brisela.

 Najindikativnije je da je Demokratska stranka podržala sporazum, a jedina primedba bila je od Đilasa, što im niko nije rekao o čemu se tačno radi - izjavio je Kusturica.

 

Pominjući da ne želi nikoga da amnestira, rekao je da se ne sme zaboraviti da je to veoma star problem i da je već dugo na delu ideja "priznaćemo Kosovo, ali ćemo se praviti da ga nismo priznali".

 

- Ovi momci na vlasti uzeli su na sebe veliku odgovornost. To nije samo njihov problem, to je počelo ranije. Šta god da su potpisali moraće da odgovaraju narodu koji ih je birao ne da predaju Kosovo nego da ne daju Kosovo - kazao je on.

Povodom popularnosti serije "Sulejman Veličanstveni" ocenio je da je "reč o državnom pitanju, a država kao da je odlučila da uništi kulturu i da se svi svedemo na konzumente, a ne one koji proizvode umetnost i kulturu".

 

O tome svedoči nulti budžet za film i sistem javnih nabavki za pozorišta, dodao je on i citirao Noama Čomskog da nije više pitanje koliko u nekoj zemlji ima stranih vojnika, nego koliko reklama imaju strane firme.
Studente u prepunom amfiteatru V zanimalo je i napredovanje Andrić grada, koji je, kako je rekao Kusturica, 80 posto završen i biće otvoren 2014. za Vidovdan.

 

Kusturica je govorio i o velikim gradovima koji više ne pružaju šansu za ljudsko dostojanstvo, o rijaliti programima koji favorizuju anti-junake, ali su toliko dominantni da je pitanje da li je to prava realnost, a mi ostali živimo u nekoj fikciji, o Holivudu koji stvara ideologizovane šeme ostavljaući publiku bez katarze...

 

Počasni gost bio je akademik Matija Bećković koji je istakao da je Kusturica "najslavniji reditelj od svih južnih Slovena, ime koje ceo svet zna i ne samo zna nego i ceni i voli".

 

Bećković je otkrio da reč kusturica znači mala britva od kozjeg roga. "Sa našim Kusturicom ispostavlja se da to nije deminutiv od britva nego superlativ od sablja, jer je on najslavnija sablja koju ima srpski narod", rekao je pesnik.

 

Kusturica je uzvratio da mu je Bećković još od mladosti uzor kao hrabar i ekscentričan stvaralac koji ume u jednoj rečenici da sažme ono za šta bi nekome bio potreban ceo roman.

 

Najveći deo predavanja Kusturica je posvetio sećanjima na studentsko doba u Pragu i stavovima o umetnosti.

 

"Živimo u vremenu kada umetnost, gde je još jedino moguće tražiti Boga, kleca pod udarom onoga što se u svetu zove naučna kultura, a u stvari je komercijalna trka. Ipak, moguće je živeti i pisati kao Matija, samo je pitanje da li čovek hoće da bude umetnik koji traži Boga ili onaj koji se bavi video igricama - rekao je on.

 

Kusturica je naglasio da "treba graditi sliku sveta u kojoj može da se ostavi lični pečat", dodavši da je njegovo iskustvo je da je "važno biti u središtu života, da biste iz toga mogli da crpete za svoju umetnost".

 

- Bitan je taj neposredni doživljaj. Medjutim, u savremenom svetu se sve više gubi pravi život i čovek prebacuje u ono virtuelno, na društvene mreže, na mnoštvo gegova na Ju-tjubu... Možemo samo da se nadamo da će sa vašom generacijom čovek ponovo biti stavljen u centar i da ćemo se vratiti ljudskosti - poručio je Kusturica, često prekidan burnim aplauzima.
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.