Brojač posjeta  

16270216
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1496
4065
8958
16026978
27133
130640
16270216
Vaš ip 34.239.149.34
Tačno vrijeme: 2020-07-08 07:27:39
   

BEOGRAD - Srbija, s obzirom na odluku o vojnoj neutralnosti, neće pristupati vojnim savezima, ali će nastojati da iskoristi raspoložive mehanizme Programa "Partnerstvo za mir", izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vučić posle susreta sa načelnikom Generalštaba oružanih snaga Češke.

General-potpukovnik Petr Pavel bio je gost Vučiha koji mu je zahvalio na podršci Češke u procesu evropskih integracija i pomoći u reformi sistema odbrane.

Sagovornici su istakli veliki potencijal u unapređenju vojnoekonomske saradnje "kroz razmenu tehnologije u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme, proizvodnje i remonta vazduhoplovno-tehničkih sredstava i zajednički nastup na trećim tržištima".

Obe strane, tokom sastanka u Beogradu "su izrazile zadovoljstvo dostignutim nivoom saradnje koja se težišno odvija u oblastima vojnog obrazovanja, ABHO i logistike", saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Istaknuto je i da uspostavljena saradnja univerziteta odbrane dve države "predstavlja kvalitativni iskorak u saradnji i omogućava razmenu iskustava u različitim naučnim oblastima".

Vučić je istakao i da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije zainteresovani za učešće u radu Međunarodnog logističkog koordinacionog centra Oružanih snaga Češke u Pragu.

Pavel je Ministarstvu odbrane Srbije ponudio angažovanje pripadnika Vojske Srbije u Višegradskoj borbenoj grupi EU, kao i podršku Češke u uspostavljanju regionalnog Centra za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu.

Poseban interes ispoljen je za kapacitete VMA i saradnju specijalnih jedinica, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je konstatovan i "značaj angažovanja oružanih snaga u multinacionalnim operacijama, kao i mogućnost za razmenu iskustava i zajedničku obuku".

Pavel je juče u Beogradu razgovarao sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnikom Ljubišom Dikovićem.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.