Brojač posjeta  

16708404
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
192
3043
9625
16445191
104372
198173
16708404
Vaš ip 3.237.200.21
Tačno vrijeme: 2020-09-23 01:33:30
   

BEOGRAD - Predsjednik vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u Beogradu da zabrana održavanja "Parade ponosa" ne predstavlja za Srbiju poraz, već pobjedu.

Na pitanje novinara da li je zabrana parade poraz za Srbiju, Dačić je odgovorio da nije, već je to "pobeda za Srbiju" i dodao da će "subota biti miran dan".

Premijer je, na prijemu koji je njemački ambasador u Srbiji Hajnc Georg Vilhelm sinoć priredio u rezidenciji povodom Dana ujedinjenja Njemačke, izjavio da će radije prihvatiti kritike zbog odluke da se zabrani parada, nego da tog dana u Beogradu bude žrtava.

"Na osnovu bezbednosnih procena, Ministarstvo unutrašnjih poslova je donelo rešenje o zabrani svih skupova koji su najavljeni za 6. oktobar. Ukupno ima šest skupova. Svi su zabranjeni. Zabranjeni su i skupovi uoči tog dana, koji su u, naravno, u vezi sa tom manifestacijom ('Paradom ponosa')", kazao je Dačić.

On je dodao i da "niko neće nikome govoriti šta treba da se desi u Beogradu, ni Evropska unija, ni druge zemlje sveta, niti ijedna ekstremistička ili radikalna organizacija".

"Setite se pre dve godine kako je Beograd izgledao. Nećemo dozvoliti da Beograd više tako izgleda. S druge strane, i Evropska unija, ako misli da je to uslov za ulazak u EU, neka kaže. Ako nam od toga zavisi datum za otpočinjanje pregovora, nema problema. Koliko vidim za njih to ne zavisi od toga. Postoje za njih bitnije teme", rekao je Dačić.

On je podsjetio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, po zakonu, ovlašćeno i dužno da donese takvu odluku u slučaju da bezbjednosne procene ukazuju na probleme, ističući da u ovom slučaju "to nema nikakve veze sa ljudskim i građanskim pravima i slobodama".

"Potvrda za to jeste i manifestacija koja se nesmetano odvija ovih dana. Čak i tako kontroverzni događaji kao što je ova izložba, za koju zaista mislim da je direktna provokacija", istakao je premijer Srbije, govoreći o manifestaciji gej i LGBT aktivista - "Nedelja ponosa", u okviru koje je večeras u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu otvorena izložba švedske umjetnice Elizabet Olson Valin.

Izložba je, kao i drugim državama u kojima je gostovala proteklih godina, izazvala oštru javnu polemiku zbog načina na koji tretira osnovne simbole hrišćanstva.

"Mislim da je to apsolutno jedan neprimeren potez organizatora", kazao je Dačić i ocijenio da su organizatori izložbe isto toliko krivi za stvaranje negativne atmosfere u društvu koliko i oni koji prete i ne dozvoljavaju da neko izrazi svoje različito seksualno opredeljenje.

Dačić je rekao da policija neprekidno obezbjeđuje dešavanja na kojima učestvuju gej aktivisti, podsjećajući da postoje njihovi kafići i zabave i da se nikada nije desilo da dođe do nekog problema.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.