Brojač posjeta  

16740614
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3129
4808
11907
16488779
136582
198173
16740614
Vaš ip 34.205.93.2
Tačno vrijeme: 2020-09-30 17:56:08
   

Okolina Han Pijeska: Pronašli rusko groblje

HAN PIJESAK - Ostaci ruskog groblja, u kojem su sahranjeni Rusi zarobljeni od strane Austrougarske za vrijeme Prvog svjetskog rata, pronađeni su na lokalitetu Sadilov Čair, u okolini opštine Han Pijesak.

Kako je dosadašnjim istraživanjem o ovoj tematici potvrđeno, na tom lokalitetu je sahranjeno 80 ruskih zarobljenika, učesnika Prvog svjetskog rata, koji su nakon zarobljavanja od strane Austrougarske bili smješteni u logor, te su bili na prinudnom radu i obavljali razne poslove za Austrugarsku.

Ipak, nakon gotovo sto godina od početka Prvog svjetskog rata i konačnog pronalaska lokacije na kojoj su ostataci ovog groblja, Rusi to mjesto planiraju proglasiti zvaničnim ruskim grobljem, kod kojeg će, kako su najavili, biti i izgrađena ruska crkva.

Radoslav Pašić iz opštine Han Pijesak rekao je da su ostaci ovog groblja pronađeni prije mjesec dana. On je istakao da je nakon posjete ruske delegacije ovom lokalitetu dogovoreno da u toku avgusta i septembra ove godine budu izvršeni sanacija i uređenje ostataka ovog groblja i da sve bude pripremljeno za obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, koje je na programu sljedeće godine.

Prema njegovim riječima, ti Rusi su u toku rata bili zarobljeni od strane Austrougarske i bili su u radnom vodu koji je radio na sječi i iskorištavanju šuma za potrebe Austrougarske s obzirom na to da je postojala uskotračna pruga Zavidovići - Han Pijesak.

"Oni su tu imali svoje spavaonice, kupatila, kuhinje, bili su tu smješteni i nigdje se nisu kretali iz tog logora u kojem su se nalazili. S obzirom na razne bolesti koje su vladale u to vrijeme, njih 80 je tu ostalo i sahranjeno nakon smrti", kazao je Pašić.

Inače, Pašić je zajedno sa delegacijom ruske ambasade u BiH, te predstavnicima bijeljinskog muzeja obilazio ovaj lokalitet prije mjesec dana, koji je nakon posjete i označen.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.