Brojač posjeta  

16740841
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3356
4808
12134
16488779
136809
198173
16740841
Vaš ip 34.205.93.2
Tačno vrijeme: 2020-09-30 18:46:11
   

Pripreme za izgradnju etno-sela na Ravnoj Romaniji

Istočno Sarajevo - Pripreme za izgradnju etno-naselja na Ravnoj Romaniji teku predviđenom dinamikom, a sve više ljudi pokazuje interesovanje za ovaj projekat opštine Sokolac i proslavljenog režisera Emira Kusturice, prenose agencije.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izjavio je da je Skupština opštine promijenila namjenu dosadašnjeg poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu opštine na Ravnoj Romaniji, s obje strane magistralnog puta prema Sarajevu, na čijem je dijelu predviđena izgradnja etno-naselja.

Prema njegovim riječima, na tom području je u vlasništvu opštine oko pet hektara, a za izgradnju etno-sela biće odabrana najpovoljnija lokacija od 50 do 100 dunuma.

- Slijedi izmjena planskog dokumenta, a uporedo će biti urađena izmjena regulacionog plana, odnosno izrađen novi urbanistički plan za područje gdje se namjerava graditi. Sve mora da bude urađeno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima - istakao je Bjelica.

On kaže da se u narednom periodu očekuje i idejno rješenje od Kusturičinih projektanata koji su nedavno bili na Ravnoj Romaniji i upoznali se sa situacijom na terenu.

Predstavnici opštine Sokolac dostavili su više prijedloga potencijalnih sadržaja etno-sela Kusturičnim timu, koji će pripremiti prvi projekat.

To etno-selo bi za početak trebalo da sadrži dvije kuće u romanijskom stilu u kojima bi bila predstavljena ponuda sa Romanije.

Projekat u kojem bi trebalo da učestvuje i Vlada Japana, već je dostavljen ambasadi ove zemlje u BiH. Tu bi, zatim, trebalo da budu hotel, bioskop, razni lokali, pošta, sportski tereni...

Projekat izgradnje etno-naselja neće biti konačan, nego fleksibilan i prilagođavan interesovanju ulagača, kojih je svakim danom sve više.

Za izgradnju etno-sela zainteresovan je veliki broj pojedinaca, a među kojim i direktor Hotela "Termag" na Jahorini Aleksandar Lazarević, te brojni drvoprerađivači sa romanijske regije.

Prilikom razgovora Bjelice i Kusturice početkom januara o izgradnji etno-naselja na Ravnoj Romaniji rečeno je da bi opština mogla da pomogne projekat sličan Drvengradu, a gradnja bi tekla u skladu sa zainteresovanošću potencijalnih investitora.

Tada je istaknuto da bi etno-naselje na Romaniji činilo trougao sa Mokrom Gorom i Andrićgradom i da bi taj projekat mogao da bude jedan od stubova opstanka stanovništva na ovom prostoru.

Dodatna povoljnost je što bi to etno-naselje bilo udaljeno po 30-ak kilometara od Sarajeva i Jahorine i na glavnom je putnom pravcu od Beograda ka Sarajevu.

- To bi bila šansa i za zapošljavanje stanovništva, te pomoglo u pokretanju i drugih turističkih potencijala ovog kraja - sportskog, vjerskog, gastro, etno i drugih oblika turizma - smatra Bjelica koji je dodao da se uporedo radi i na brendiranju romanijskog kajmaka i meda.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.