Brojač posjeta  

17374420
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
114
22433
31024
17098692
128842
190912
17374420
Vaš ip 3.237.205.144
Tačno vrijeme: 2021-01-21 00:29:53
   

BiH gori, požari se spajaju i izbijaju novi

TREBINJEPožar na Trebinjskim brdima sastavio se sa požarima iz pravca ljubinjske opštine pa je požarnu liniju, zbog dužine, nemoguće kontrolisati.

"Očekuje se da danas poslijepodne po ovom požarištu djeluju ruski ili helikopteri Oružanih snaga BiH", potvrdio je Srni načelnik Regionalnog centra civilne zaštite Radoslav Prelo.

Trebinjski vatrogasci ponovo su stavili pod kontrolu požar u rejonu Diklića u Popovom polju koji se u toku noći rasplamsao.

I dalje je aktivan, ali pod kontrolom, požar iznad Nudola na granici Crne Gore i Republike Srpske.

Vatrena stihija u ostalim Hercegovačkim opštinama ovog jutra ne prijeti objektima.

Vjetar koji od sinoć duva na području Srebrenice razbuktava aktivne i aktivira lokalizovane šumske požare na području ove opštine, gdje izbijaju i novi požari, rečeno je Srni u Šumskom gazdinstvu "Drina".

"Pod uticajem vjetra vatra se pojačava i ubrzava se njeno širenje i iz niskog požar prerasta u visoki šumski požar, protiv kojeg se na nepristupačnom terenu i sa oskudnom opremom ne može boriti", rekao je Srni ekonom "Drine" Miloš Guzijan, koji je sa grupom radnika ovog gazdinstva proveo noć u zaustavljanju vatre i širenja požara u rejonu Pribićevac visoko iznad Srebrenice.

Vatrogasci i radnici "Drine" ulažu krajnje napore da ne dozvole vatri da se proširi na kuće i ostale objekte u selu Zalazje.

Požar sa Zalazja i Divljakinja, pod uticajem vjetra, širi se prema koti i TV repetitoru Kvarc i nenaseljenom selu Pribićevac, a jedan krak se spušta niz šumu koja je ove godine već dva puta gorjela, prema srebreničkom naselju Kiselica.

Ponovo se pod uticajem vjetra razbuktao prije četiri dana lokalizovani požar u rejonu Biljeg, gdje su dežurali radnici "Drine", koji jutros rade na sprečavanju njegovog širenja na kulture crnogorične šume.

U Vatrogasnom društvu ističu da su obaviješteni da je izbio požar u blizini rudnika u Sasama, za čije gašenje očekuju pomoć zaposlenih u tom rudniku.

Požar je izbio i u 50 kilometara udaljenoj srebreničkoj Mjesnoj zajednici Luka, ali Teritorijalna vatrogasna jedinica Srebrenica ne raspolaže ni ljudstvom ni opremom da ih uputi na gašenje tog požara.

Nadaju se da će se obistiniti meteorološke prognoze i pasti kiša, jer nema izgleda da se bez kiše ugase brojni šumski požari koji se brzo šire sasušenom travom, grmljem, vrzinama i rastinjem.

Redukcija vode u Srebrenici otežavaju snabdijevanje vatrogasnih cisterni vodom.

Brojni požari u ovoj opštini još ne ugrožavaju ljude i stambene objekte.

Vatra u Sopotniku, Gornjoj Pilici i Čelopeku

Požari, koji su na području zvorničke opštine zahvatili šumu u Sopotniku kod Drinjače, šumu i nisko rastinje u Gornjoj Pilici, te travu u naselju Čelopek, pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Zvornika nastoje lokalizovati i staviti pod kontrolu.

Komandir ove jedinice Saša Ilić rekao je Srni da je najteža situacija u Sopotniku, gdje je vatra zahvatila šumu na nepristupačnom terenu za gašenje, dok vatrogasci kontrolišu lokalitet, da se požar ne proširi do obližnjih kuća.

"Na lokalitetu Gornje Pilice gori šuma pa vatrogasci nastoje da lokalizuju vatru na tom dijelu terena, kako se ne bi proširila na druge dijelove ovog lokaliteta, koji su obrasli šumom i niskim rastinjem", rekao je Ilić.

On je dodao da se požar iznenada pojavio i u Čelopeku, gdje je vatra u blizini seoskog stadiona zahvatila travu, pa su vatrogasci hitno reagovali i stavili požar pod kontrolu.

"Gašenje požara u Sopotniku i u Gornjoj Pilici otežava i to što su udaljeni jedan od drugog oko pedesetak kilometara, odnosno, jedan je na južnoj, a drugi na sjevernoj strani opštine, pa se ljudstvo i tehnika istovremeno moraju raspoređivati prema intenzitetu ovih požara, kako bi bili stavljeni pod kontrolu", istakao je Ilić.

On je rekao da je skoro svo ljudstvo angažovano na gašenju ovih požara, dok su samo u centrali ostali dežurni vatrogasci koji primaju podatke sa terena.

Helikopter oružanih snaga nad Boračkim jezerom

Helikopter Oružanih snaga BiH od jutros gasi požar na području Boračkog jezera kod Konjica, a nastoji se spriječiti širenje vatrene stihije prema požarištima na Rujištu.

Komandir Vatrogasne jedinice Konjic Zdravko Knežević rekao je da helikopter odlično obavlja posao, iako ima otežanu vidljivost, jer se nad Boračkim jezerom spustio gust dim.

On je dodao da bi helikopter, koji nosi 2.500 litara vode, trebao biti angažovan naredna dva sata, te da će, zavisno od situacije, možda raditi i u poslijepodnevnim časovima, prenosi BH Radio.

Na području Rujišta kod Mostara stanje je i jutros teško, jer su se aktivirali novi požari, koji se šire prema Bijelom Polju.

Vatra sa područja Konjica nekotrolisano se širi prema Nevesinju i Mostaru, zbog čega se strahuje da bi se požari mogli spojiti i izazvati veliku katastrofu u Hercegovini.

Čeka se dolazak ruskog helikoptera, koji bi danas trebalo da pomogne najugroženijim područjima u BiH.

Oko 40 požara u proteklih 15 dana

Na području Bijeljine u proteklih 15 dana dogodilo se oko 40 požara, od kojih je jedan bio većeg inteziteta kada je gorjela šuma, rekao je Srni zamjenik šefa smjene Vatrogasne jedinice u Bijeljini Dejan Balorda.

On je dodao da se veći šumski požar dogodio u selu Zagoni kod Bijeljine, ali da je ugašen brzom intervencijom šest vatrogasaca i mještana.

"Na svu sreću, ovog ljeta na području u našoj nadležnosti nismo imali velikih intervencija kao prethodnih godina, te smo uglavnom gasili zapaljene strnjike i nisko rastinje", precizirao je Balorda.

On je istakao da su vatrogasci prije dva dana pružili tehničku podršku od pet naprtnjača opštini Bratunac, ponudili pomoć u ljudstvu i tehnici Trebinju, gdje su spremni da intervenišu u svakom trenutku, ukoliko bude potrebno.

U pomoć stiže ruski helikopter

Helikopter Ruske Federacije namijenjen gašenju požara danas će u 14.00 časova poletjeti iz Niša za Sarajevo i djelovati u skladu sa dogovorenim prioritetima - Konjic, Trebinje i Mostar.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite saopšteno je da su u toku pripreme za realizaciju ove aktivnosti.

Ministarstvo bezbjednosti BiH obavijestilo je Republičku  upravu  civilne zaštite da bi helikopter Oružanih snaga BiH trebao danas poletjeti iz Mahovljana za Trebinje, gdje će pomoći u gašenju požara u rejonu Trebinjska brda.

Uništeno 200 hektara privatne šume

Na više lokacija u podvlašićkom selu Dunići jutros je nastavljeno gašenje požara koji je sinoć prijetio kućama i pomoćnim objektima u ovom naselju.

Širenje vatre sinoć su spriječili vatrogasci iz Kotor-Varoša, radnici Šumskog gazdinstva "Vrbanja" i mještani.

Starješina kotorvaroške Vatrogasne jedinice Zoran Stanišljević izjavio je Srni da problem vatrogascima predstavlja nepristupačan teren i jak vjetar.

"Uspjeli smo da spasimo i velike šumske komplekse u vlasništvu ŠG `Vrbanja`, ali je vatrena stihija uništila privatnu šumu na više od 200 hektara", rekao je Stanišljević.

On je dodao da se očekuje da će za danas najavljena kiša olakšati gašenje požara.

Požar u Dunićima buknuo je u utorak, 21. avgusta popodne, a pretpostavlja se da je uzrok ljudski faktor.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.