Brojač posjeta  

17336416
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3154
4210
27724
17048818
90838
190912
17336416
Vaš ip 3.239.242.55
Tačno vrijeme: 2021-01-16 19:20:08
   

Divljaju veliki šumski požari u BiH

TREBINJE - Veliki šumski požari tokom današnjeg dana divljali su širom Bosne i Hercegovine, anajkritičnija situacija bila je u blizini manastira Tvrdoš i na području Trebinjskih brda, gdje se s vatrenom stihijom borilo 150 vatrogasaca.

Kako je kazao Mirko Ćurić, načelnik Štaba Civilne zaštite Trebinje, upućen je i zahtjev za djelovanje helikoptera Oružanih snaga BiH. Prema njegovim riječima, situacija kod manastira nešto je bolja u odnosu na raniji period kada se vatra bila približila komlpeksu i prijetila da ugrozi objekte, ali je tokom noći donekle lokalizovana.

"To je bilo strašno. Vatra je u jednom momentu prebacila korito rijeke i prešla na drugu stranu", rekao je Ćurić. Dodao je da je požarna linija duga desetine kilometara, da ju je teško gasiti zbog vjetra koji stalno mijenja njen pravac, pa je u svakom trenutku moguće da vatra izmakne kontroli.

Ćurić je istakao da je aktivan i veliki šumski požar na Trebinjskim brdima koji je dijelom prešao od Tvrdoša, a jedan krak proširio se iz drugog pravca, kao i požar na području Gomiljana u Popovom polju.

Na gašenju požara angažovani su trebinjski i lastvanski vatrogasci, pripadnici Oružanih snaga BiH, Centra za gazdovanje kršom, jedinice iz Hidrolektrana na Trebišnjici, Civilne zaštite, mještani i monasi.       

Jak požar izbio je i u trebinjskom naselju Tina, u neposednoj blizini zgrada, nakon čega se čula i snažna detonacija, a stanovnici pretpostavljaju da je riječ o zaostaloj granati iz proteklog rata.

"U trenutku eksplozije bio sam u dvorištu ispred zgrade kada se čula detonacija koja je bila toliko jaka da sam pao", potvrdio je jedan od stanara zgrade.

Požar je izbio na livadi, zarasloj šikarom, između Industrijske pekare i "Novoteksa". Stanovnici kažu da se na tom mjestu često igraju djeca, a uvijek su se plašili eksplozivnih naprava.

Kritično je bilo i na području Bileće, gdje je bio aktivan požar u mjestu Luke, koji se proširio i do sela Kovačev Do i drugih područja.

 

Ponovo  se aktivirao i požar na Bjelašnici, a vjetar otežava njegovo gašenje.

Opštinski štab Civilne zaštite Bratunac zatražio je hitnu pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje šumskog požara na nepristupačnom području Slapašnice. Zahtjev je upućen Upravi Civilne zaštite RS.

Neđo Nikolić, načelnik Štaba Civilne zaštite opštine Bratunac, rekao je da je pomoć helikoptera neophodna jer od juče, kada se požar pojavio u rejonu Slapašnice, kompletna vatrogasna jedinica je neprestano na terenu, ali zbog nepristupačnog prostora ne uspijeva da požar stavi pod kontrolu.

Kako je potvrđeno u Vatrogasnom društvu Tarčin, požar na Bjelašnici na području Male Hranisave je ponovo aktivan. Na lokalitetu je bilo oko  30 vatrogasaca iz vatrogasnih društava Tarčin, Alipašin Most i Ilidža. Vatrogasci su ulagali  velike napore pokušavajući požar staviti pod kontrolu, ali se situacija mijenjala zbog jakog vjetra.

Iz Vatrogasnog društva Tarčin naglašavaju da se radi o teškom požaru.

Paljenje smeća izazvalo požare

Policija iz Trebinja identifikovala je muškarca koji se dovodi u vezu sa izazivanjem požara na području Koteza u Popovom polju.

Prema nezvaničnim saznanjima, riječ je o licu koje živi u Ljubinju a na ovom području vlasnik je imanja na kojem je, kako se pretpostavlja, palio smeće.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.