Brojač posjeta  

16998884
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3547
7630
3547
16750920
110541
146180
16998884
Vaš ip 34.237.138.69
Tačno vrijeme: 2020-11-23 23:11:30
   

Sramna presuda Suda u Goraždu – dvije godine za premlaćivanje starica

Rodbina srpskih žrtava iz sela Crkvine kod Goražda smatra sramnom presudu Kantonalnog suda u Goraždu, kojom je Hedin DŽambegović osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine za zlostavljanje i premlaćivanje pet starica i jednog djeda iz ovog sela u proteklom ratu.Miodrag Kostić, unuk jedne od zlostavljanih starica i sestrić jednog od 11 ubijenih mještana, kaže da je ovakvom presudom DŽambegović nagrađen.“Sramna presuda predsjedavajućeg sudija Amira Ahmetspahića i još sramnije ponašanje postupajućeg tužioca Lazara Draška”, kaže Kostić.

U presudi se navodi da je DŽambegović u maju 1992. godine, naoružan puškom, pištoljima, bombama, nožem i palicom, sedam dana dolazio u selo i fizički i psihički zlostavljao mještane srpske nacionalnosti starije životne dobi.

“Tukao ih je policijskom palicom svuda po tijelu, od čega su ostajali crni od modrica, baš tako piše u presudi. Međutim, tokom suđenja je nesporno dokazano, svjedočenjem komšija muslimana, da je on u selo dolazio i zlostavljao ih sve do sredine avgusta”, priča Kostić.On tvrdi da je presuda površna i da činjenično stanje nije napisano onako kako se odvijalo suđenje, jer nisu navedene izjave komšija muslimana.

“Posebno smo ogorčeni ponašanjem tužioca Lazara Draška i nije nam jasno za koga on radi i kakvu pravdu sprovodi. Tokom suđenja upozoravali smo ga na niz nepravilnosti, a on bi nam se žalio da mu nije lako, da na njega u Goraždu vrše pritisak, da ga šikaniraju i da mu ne pravimo dodatni priritak”, rekao je Kostić.

Kostić ističe da je presuda donesena prema zakonu SFRJ, a da je praksa svih sudova, posebno Suda BiH da se sudi po novom zakonu, koji za ovu vrstu zločina predviđa minimalnu kaznu od deset godina, koliko je tužilac i tražio tokom suđenja.

“Osuđen je na pet puta manju kaznu i to po zakonu SFRJ, a koliko do danas imamo informaciju, tužilac Draško ne želi da piše žalbu, da ne bi imao problema – tako nam je bukvalno rekao. Mi ćemo kao oštećena strana pisati žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH i tražićemo da se ovaj predmet izmjesti iz Goražda, jer suđenje tu ne može biti objektivno”, rekao je Kostić.

Tokom suđenja, navodi Kostić, utvrđeno je i da su svjedoci odbrane lagali da je DŽambegović, u vrijeme kada se dešavao zločin u Crkvinama, bio na vojnim položajima na drugoj strani Drine, te da je rodbina žrtava od tužioca tražila da protiv lažnih svjedoka podigne krivične prijave, ali da on to nije uradio.

Rodbina stradalih Srba još čeka podizanje optužnica za ubistvo 10 muškaraca i jedne žene srpske nacionalnosti iz sela Crkvine, a iz Tužilaštva BiH nedavno im je ponovljeno da je istraga u toku.

Rodbina poručuje da je slučaj pravno-činjenično jasan i da nemaju više strpljenja da čekaju, te da od svoje borbe neće odustati i da će, ako bude potrebno, preduzeti “očajničke korake” da bi pravosudne organe primorali da rade svoj posao.

Kantonalni sud u Goraždu presudu Hedinu DŽambegoviću izrekao je 14. januara.

Igor Janković

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.