Brojač posjeta  

17005138
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
192
5798
9801
16750920
116795
146180
17005138
Vaš ip 3.238.190.82
Tačno vrijeme: 2020-11-25 00:33:38
   

Trebinje- Borci na sudu

Krajem januara ove godine pred Osnovnim sudom u Trebinju trebalo bi da počne suđenje dvojici Trebinjaca koji su prije dvije godine sa grupom demobilisanih boraca spriječili nasilnu deložaciju porodice Miletić iz stana u naselju Tini. Spornom presudom donesena je odluka da dvije porodice poginulih boraca trebaju napustiti stan u kome su živjele više od 20 godina i završiti na ulici jer su pravedne sudije odlučile da više bodova na rang-listi dobiju demobilisani nego poginuli borci Vojske Republike Srpske.

Nakon što se u medijima digla velika prašina jer su pripadnici Sudske policije Republike Srpske planirali akciju nasilne deložacije četiri obesrpavljenje žene, stare bolesne majke, supruge i dvije kćerke pokojnog Radoslava Miletića poginulog pripadnika Vojske Republike Srpske koji je u ljeto 1995. godine poginuo na Bobanima braneći Trebinje od agresije Hrvatske vojske, veća grupa demobilisanih boraca, uglavnom pripadnika slavne Bobanske čete vojvode Neđe Vidakovića, okupila se u dva navrata ispred zgrade i spriječila nasilnu deložaciju porodice Miletić. Nakon višesatnog nadmudrivanja tokom drugog pokušaja nasilne deložacije došlo je i do fizičkog sukoba pripadnike Sudske policije Republike Srpske i okupljenih boraca koji su ustali ne samo da brane egzistenciju porodice Miletić, već čast i ugled svih poginulih boraca Vojske Republike Srpske.

Odlučnost i istrajnost Radoslavovih saboraca, podrška medija i javnosti primorali su vlasti u Republici Srpskoj da popuste, pa se odustalo od nasilne deložacije. Porodice Miletić i Škoro trajno su riješile stambeno pitanje tako što je Elektroprivreda RS i javna preduzeća iz elektro-energetskog sektora obezbjedila sredstva za kupovinu dva stana u Trebinju. Umjesto da se danas tako rijetko viđena solidarnost i požrtvovanost saboraca i hrabrih Trebinjaca nagrade, država je podigla krivične prijave i pokrenula sudski spor protiv dvije osobe. Njima prijeti zatvorska kazna jer su navodno remetili službena lica u vršenju službenih radnji, i ukoliko sud prihvati argumente Tužilaštva najmanje dvije osobe završiće iza rešetaka.

I dok su sa jedne strane političarima na vlasti puna usta patriotizma i borbe za napaćeno srpstvo, sa druge strane montiranim optužnicama progone se demobilisani borci i istinske patriote samo zato što su zaštitili porodicu poginulog borca.
U trebinjskom Osnovnom sudu može se pronaći svega osim pravde, sudija Dragan Puzić i njegove kolege nadaleko su postale poznate po sramnim presudama koje se redovno poništavaju na višim sudskim instancama, pa ne bi trebalo nimalo da nas iznenadi ako dvije nevine osobe sudom budu osuđene i bačene u okove. Nadati se ipak da će kod predmetnog sudije i tužioca prevladati razum, i da se sva borba protiv kriminala neće slomiti na leđima nedužnog Bože i Toma jer su samo odbranili dostojanstvo i čast porodice Miletić.

Nebojša Vukanović

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.