Brojač posjeta  

16727764
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
4732
3626
28985
16445191
123732
198173
16727764
Vaš ip 3.234.143.26
Tačno vrijeme: 2020-09-27 19:49:06
   

Zahtev privrednika Vladi Srpske

Hitne mere protiv krize

 

Obrtni kapital privrede RS se stromglavio sa 929 miliona KM u 2008. godini do 327 miliona prošle godine

 

 

Privrednici u Srpskoj oče­kuju od Vlade RS da hitno predloži interventne mere zbog novog talasa globalne ekonomske kri­ze koja može biti vrlo štetna po pri­vredu. Zbog toga smatraju da se ciljevi ekonom­ske politike RS za 2012. godinu, u kojoj je pred­viđen ekonom­ski rast od 2,5 odsto, mogu po­stići stvaranjem novih vrednosti, masovnim zapo­šljavanjem i rastrećenjem privrede.

U protekle dve godine neto obrtni kapital privrede Srpske drastično se smanjio u 2008. godini iznosio je 929 miliona maraka, a u 2010. godini tek 327 miliona mara­ka. Privrednici su jednistvcni u oceni daje privreda Srpske sve manje konkurentna u odnosu na druge, zbog po­stojećih uslova privređivanja, svih opterećenja sa kojima se suočava i nedostatka obrtnog kapitala.

- Insistiramo na rastere­ćenju privrede vraćanjem neoporezivog dela plate, na većoj efikasnosti i efektivno-sti rada javne uprave, javnih preduzeća, na uravnoteženje javne potrošnje, stavljanje raspoloživih prirodnih resursa u funkciju potreba privre­de, smanjenje prekomerne potrošnje finansirane kre­ditima-poručio je juče predsednik Privred­ne komore RS Borko Đurić. On je rekao da privredni­ci podržavaju ekonomsku politiku za na­rednu godinu uz poziv svima da daju doprinos u jačanju privrede kao osnove za fukcionisanje celog sistema.

Prema nje­govim recima, izričit zahtev Privredne ko­more RS jeste i donošenje novog zakona o radu. -Što pre je neophodno izraditi novi zakon o radu kojim će se na najbolji način urediti ova oblast- dodao je Đurić.

On je naveo,da je neop­hodno izdvajanje više novca za podsticaj izvozno orijentisanih preduzeća, poljoprivre­di, kao i za razvoj privrede uopšte. Đurić je napomenuo

1 da će nova opterećenja koja su predviđena Zakonom o porezu nepokretnosti ne­gativno uticati na stanje u privredi. On je istakao da su ekonomskom politikom uvaženi neki od predloga poslovne zajednice, među kojima su, izmene i dopune Zakona o računovodstvu i reviziji, izmene Zakona o poreskom postupku, ukida­nje kazni prilikom prinudne naplate poreskih obveznika, te izmene i dopune Zako­na o privrednim društvima. Istovremeno, premijer RS Aleksandar Džombić po­ručio je da su ciljevi eko­nomske politike RS za 2012. pozitivan privredni rast, smanjenje ne­zaposlenosti, jačanje aktiv­nosti države na planu podrške privredi i po­kretanje zna­čajnih investi­cionih projekata.

- Ciljevi su i očuvanje soci­jalne stabilnosti, uz dodatnu socijalnu pravednost, zadr­žavanje i jačanje fiskalne stabilnosti, reforma javne uprave, borba protiv ko­rupcije i kriminala i evrop­ske integracije- naglasio je Džombić obrazlažući juče ekonomski politiku posla­nicima u NSRS.

On je istakao i opredeIjenost Vlade Srpske za ulaganje u javne investicije, prvenstveno u putnu infra­strukturu, te energetski sek­tor i poljoprivredu, u čemu RS ima značajne prirod­ne resurse i komparativne prednosti. -Potencijali za ulaganje samo u energetski sektor procenjuju se na oko pet milijardi evra. U toku 2011. već su početc aktiv­nosti provođenja projekata u energetskom sektoru i putnoj infrastrukturi, čija će realizacija u punom ka­pacitetu biti pokrenuta u 2012., sa periodom završetka od tri do šest godina- istakao je Džombić.

 

Usvojeni zakoni o PIO

Narodni poslanici RS juče su usvojili Zakon o PIO po kojem će muškarci odlaziti u penziju za 40 godina staža i 60 godina života, a žene sa 35 godina staža i 58 godina života. Godine života biće u primeni u potpunoj primeni od 3025. do kada će biti prelazni period. Usvojen je i Zakon o pravima boraca RS koja predviđa, osim godišnjih, i mesečni borački dodatak. Premijer RS Aleksandar Džombić je najavio da postoji realna opasnost od ulaganja veta u Veću naroda RS na budžet RS za narednu godinu. -Već smo zatražili da u četvrtak, 29. decembra, bude održana posebna sednica Narodne skupštine RS na kojoj bi bila donesena odluka o privremenom finansiranju koja bi trajala do odluke o usvajanju budžeta i da eliminišemo moguće probleme- objasnio je Džombić.

Biljana Veselinović

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.