Brojač posjeta  

17372897
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
21024
3946
29501
17098692
127319
190912
17372897
Vaš ip 3.227.247.17
Tačno vrijeme: 2021-01-20 17:07:15
   

Hercegovina ostaje bez beba

Trebinje - Stopa nataliteta u Hercegovini ne prestaje da opada, a samo u ovoj godini u porodilištu Opšte bolnice u Trebinju na svijet su došle 394 bebe što je za 50 manje u odnosu na prošlu godinu.

Načelnik ginekološko-akušerskog odjeljenja Opšte bolnice u Trebinju Branislav Kozić kazao je da je u najvećem gradu Hercegovine evidentan problem "prvog djeteta" jer se mladi sve rjeđe odlučuju na brak.

- U našem porodilištu na svijet dolaze bebe iz Trebinja, Gacka, Ljubinja, Bileće i Berkovića. Trenutni statistički podaci su zabrinjavajući i ako je suditi prema njima za koju godinu u Hercegovini će zavladati bijela kuga - kazao je Kozić.

On je naglasio da je Hercegovina ove godine siromašnija za dva prva razreda osnovne škole.

Sociolozi ističu da se mladi u ne samo u Hercegovini, već u čitavoj Srpskoj sve rjeđe odlučuju na brak, zbog velike nezaposlenosti i nemogućnosti da staraju i brinu o svojoj porodici.

- Jedna od glavnih prepreka stupanja u brak svakako je i nemogućnost rješavanja stambenog pitanja, jer je mali broj mladih bračnih parova koji mogu kupiti stan, dok je skoro postalo nemoguće da se dođe i do kredita zbog ogromnih procedura i velikih zahtjeva koje banke traže - istakli su sociolozi. 

Gradska uprava Trebinja pokušaće da utiče na natalitet iduće godine tako što će svako novorođeno dijete na poklon dobijati  500 KM.

Kako bi se se spriječilo opadanje nataliteta u Hercegovini Upravni odbor Eparhije zahumsko-hercegovačke osnovao je Fondaciju "Sveti Vukašin" 2011. godine čija je namjena da novčano pomaže porodicama sa troje i više djece, parove koji se liječe od steriliteta, te finansira vještačku oplodnju kod parova. Za protekle dvije godine u fondaciju se slilo svega 562.283 marke, a isplaćeno je 482.416 KM za 224 korisnika. Od prikupljenih sredstava skoro 90 odsto su donacije fizičkih lica.

Fondacija "Sveti Vukašin" Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske prije nekoliko mjeseci je redukovala svoj rad.

- Jedini razlog redukcije rada fondacije jeste slab priliv finansijskih sredstava. Najznačajnija sredstva za samoodrživ i institucionalni rad Fondacije su trebala pristizati iz buyeta opština istočne Hercegovina, grada Trebinja i opštine Kalinovik  ali to se nije dogodilo - rekao je sekretar fondacije Vladimir Vukanović.

Ministarstvo 

Ministarstvu porodice, omladine i sporta realizuju projekat subvencionisanja kamatne stope na stambene kredite za mlade, kao i za mlade bračne parove koje odobri Investiciono-razvojna banka RS. Ovim projektom od 2008. godine do danas odobreno je oko 1.855 subvencija, za šta je izdvojeno više od tri miliona KM.

Buyetom za  2013. za subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove predviđeno je milion maraka.

Ratomir Mijanić

 
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.