Brojač posjeta  

16708490
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
278
3043
9711
16445191
104458
198173
16708490
Vaš ip 3.237.200.21
Tačno vrijeme: 2020-09-23 02:03:22
   

Kusturica: Film o ljudskim organima

Poznati filmski reditelj Emir Kusturica najavio je da će u naredne tri godine snimati film o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, kao jednoj od najvećih tema ovog vijeka i "najbrutalnijem aktu i najjačem znaku povratka u pagansko doba".

"Mislim da ću ja to da snimam u naredne tri godine zato što je to veliki film i on podrazumjeva velike pripreme i investicije, a ideja je zapravo scenario moje kćerke koji je zapravo napisan u onom dijelu kada smo svi bili zblanuti, a onda polako shvatali da je to možda i najveća tema ovog vijeka - kao što se veliki romani pišu na velike teme, tako i sve drugo postaje veliko u umjetnosti onda kada se u samom zrnu pojave ti obrisi", kazao je Kuasturica.

Tako će taj film koji je, kako je rekao, ujedno priča i o Dostojeveskom, biti „na jednoj terci" doveden do najvećeg iskušenja koje je taj vijek imao - vađenju ljudskih organa kao možda „najbrutalnijeg akta i najačeg znaka povratka u pagonsko doba".

Kusturica kaže da ostaje pri ideji da film snima u Rusiji, jer je dobar dio sižea vezan za tu zemlju, a radnja koja se odnosi na Kosovo i Metohiju biće snimljena na nekom drugom mjestu.

Kusturica je o tom flimu govorio i učesnicima „Vivaldi foruma" koji je tokom vikenda održan na Mećavniku, kada je „otkrio" da dugo piše roman koji se zove "Dragi moj Fjodore", a glavni junak je naš čovjek koji godinama živi u Parizu i sanja o tome da interperetira Dostojevskog i napravi "Zločin i kaznu", a na tom putu preko Sankt Peterburga doći će i do Kosova i Metohije.

Reditelj je rekao da ne postoji veća tema od te u sferi umjetnosti, i naglasio da je naš usud da "zaboravljamo nešto stašno što nam se desilo", ali da je zato on tu da podsjeti.

Govoreći o drugim projektima na kojima radi, Kusturica je najavio da će 15. juna u Trebinju početi snimanje filma sa Monikom Beluči koji ima radni naziv „Ljubav i rat".

Plan je da prvi dio snimanja traje do 1. jula, kada će biti napravljena pauza od tri sedmice zbog priprema za dalje snimanje, koje će ubrzo nakon toga bti nastavljeno.

"To je projekat koji se radi, 15. juna počinje snimanje i prvi dio traje 1. jula, onda imamo pauzu od tri nedjelje, jer ćemo pripremati ostatak filma i onda snimamo juli, avgust, septembar i oktobar...", objašnjava Kusturica, navodeći da je novac obezbjeđen.

Govoreći o radu na operi "Na Drini ćurpija" u Andrićgradu, reditelj najavljuje da će u novom pozorišu u gradu od kamena u januaru slijedeće godine započeti probe opere.

"Gordan Mihić i ja pišemo libreto i 2014. godine u januaru započinju probe u novom pozorištu, da se tako napravi kolosalni izlaz iz svega što je čovjek mogao da u tom fickaraldo zanosu uradi, da u Višegradu napravi jednu gromoglasnu najavu kulture i preporoda Republike Srpske", naveo je on.

Na pitanje da li će njegove projekte ugroziti to što je odlučio da za njih ne traži niti prima pomoć države, on odgovara - „Neće to uticati, jer je posao ovdje na Mokroj Gori završen, a filmovi svakako nisu bili finansirani iz te kase".

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.