Brojač posjeta  

15881057
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
342
4103
16598
15622819
11088
103356
15881057
Vaš ip 3.215.182.81
Tačno vrijeme: 2020-04-04 02:05:17
   

U Andrićevom gradu otvoren bioskop

VIŠEGRAD - Matija Bećković, akademik, i Janko Kusturica, unuk Emira Kusturice, proslavljenog režisera, presijecanjem vrpce u petak su u Andrićgradu, u prisustvu visokih republičkih zvanica, svečano otvorili multipleks bioskop sa tri dvorane opremljene najsavremenijim K-2 projektorima.

Nakon toga, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, i Aleksandar Džombić, premijer RS, prisustvovali su projekciji filma "Pravoslavlje", koji je dio svjetskog projekta o religijama, a koji je režiser Emir Kusturica snimio prošle godine u Hercegovini.

"U najsavremenijoj filmskoj dvorani u regionu vidjeli ste petnaestominutni film na koji ću dosnimiti još dvije filmske priče i dati naslov filmskoj storiji 'Ljubav i rat'. Taj film će biti prvi iz Republike Srpske koji će se 2014. godine pojaviti na festivalu u Kanu. Film će se snimati u Hercegovini u aprilu, junu i julu naredne godine", objasnio je Kusturica.

Nakon filmske projekcije, kojoj je prisustvovalo više od 400 gledalaca, otvorena je Gradska kuća, odnosno velelepna zgrada opštine, koja se nalazi na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, čestitao je svim građanima koji su dobili zgradu opštine dostojnu divljenja, jer je sadašnja građena još u doba austrougarske vladavine.

Prema njegovim riječima, jedna ideja nastala u neobaveznom razgovoru sa Kusturicom postala je veoma obavezna, a iz nje niče grad od kamena i mermera - Andrićgrad.

"Ovo je veliki projekat za naše uslove, ali mi se obavezujemo da će na Vidovdan 2014. godine biti završen i time podignut spomenik Ivi Andriću, koji je skoro bio zaboravljen i pominjan samo na dan kada mu je uručena Nobelova nagrada za književnost", rekao je Dodik.

Predsjednik RS poručio je da će grad od kamena sa svim objektima u njemu i Andrićevim spomenikom u sredini osmišljavati put u budućnost i narod činiti razumnim i razboritim, kao što je bio i slavni pisac.

"Andićgrad će biti na ponos i uslugu Višegrađanima, ali i brojnim turistima, koji će prolazeći njegovim ulicama, putovati kroz prošlost da bi ušli u budućnost", zaključio je Dodik.

 

Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS, koji je zajedno sa Tomislavom Popovićem, načelnikom opštine Višegrad, svečano otvorio Gradsku kuću, rekao je da je zadovoljan brzom realizacijom projekta izgradnje Andrićgrada u koji su se, osim Kusturice, uključili i Vlada RS, opština i "Elektroprivreda Republike Srpske".

"Projekat je veoma važan za ovaj dio RS i u njemu je sadržana i kultura i religija, a posebno nauka i umjetnost", rekao je Džombić.

Tomislav Popović, načelnik opštine Višegrad, naglasio je da je ovo najsvečaniji dan u Višegradu u posljednje vrijeme, jer se dogodilo nešto za šta je malo ko u početku vjerovao da će se ostvariti.

Emir Kusturica, proslavljeni režiser, rekao je da je Andrićgrad primjer kako se jezik književnosti prevodi u arhitekturu i materijalnu formu.

"Čovjek kad uđe u grad, prođe ulicom od mermera i stane pred zgradu opštine sa uglačanim stepenicama i renesansnim stubovima, zamisliće se gdje je došao i u nju sigurno neće ući u gumenim opancima i kaljavim cipelama", rekao je Kusturica.

Matija Bećković, književnik, pjesnički se izrazio govoreći o Andrićgradu, istakavši da je grad od kamena već star hiljadu godina, jer je toliko trebalo da se rodi pisac kao što je bio Ivo Andrić.

"Ovom već opjevanom i opisanom gradu raduju se i živi, ali i pokojni koji ga sa visina gledaju", rekao je Bećković.

U Andrićgradu je isti dan otvorena i knjižara "Službenog glasnika" iz Beograda sa natpisom "Meša Selimović", iako je Kusturica nedavno rekao da će se zvati "Ili, ili". Otvorena je "Art galerija" na samom ulazu u grad.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.