Brojač posjeta  

17408902
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1785
5353
11797
17133396
163324
190912
17408902
Vaš ip 3.237.205.144
Tačno vrijeme: 2021-01-27 10:27:21
   

Foča- Pjevanjem starih izvornih pjesama čuvaju srpsku tradiciju

U prepunoj sali Centra za kulturu i informisanje sinoć je održan koncert izvorne muzike, pod nazivom „Nek se stare pjesme zapjevaju“ koji je organizovala pjevačka izvorna grupa Ognjišta, u okviru projekta „Sačuvajmo stare običaje“ koji provodi Kulturno-umjetničko društvo Foča.

Na koncertu su učestvovale brojne izvorne pjevačke grupe iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore. Veliku pažnju publike privukle su mlade muške izvorne grupe Ognjišta i Plavi neveni. Međutim u mnogim gradovima ne vlada veliko interesovanje mladih za izvorno pjevanje i zbog toga izvornoj srpskoj pjesmi prijeti izumiranje.

Vinka Čečar, vođa ženske izvorne grupe Planinke sa Pala, kaže da u tom gradu nema mladih djevojaka koje bi nastavile njihovim stopama: „Čuvamo tradiciju Sarajevsko-romanijske regije koja je poznata po prelijepim običajima i gorštačkoj čestitosti. Naši stari su ranije, u mnogo težim vremenima, uspjeli da stvore izvornu grupu. Na nama je da je čuvamo i oplemenimo, ali poslije nas ne znam da li će imati ko da nastavi sa pjevanjem izvornih srpskih pjesama“, rekla je Čečareva.

Sačuvati od zaborava naše najveće kulturne vrijednosti i iste uspješno promovisati osnovni je zadatak i misija Kulturno-umjetničkog društva „Piva“ iz Plužina, koji se može pohvaliti velikim interesovanjem mladih za stare srpske običaje.Stare igre i pjesme u izvornom obliku svojevrstan su brend Pive a ovo društvo njeguje upravo tradicionalni folklor i pjesmu na kome počivaju prave i istinske kulturne vrijednosti jednog kraja, rekao je Ranko Mićanović, koreograf KUD-a „Piva“: „Zahvaljujući Kulturno-umjetničkom društvu koje već dvije decenije gaji tradiciju, srednjoškolska omladina se uključuje u rad a ovi malo stariji članovi ih podučavaju, tako da se kod nas nastavlja trend čuvanja i poštovanja starih običaja“, rekao je Mićunović.

Koncert izvornog pjevanja održava se po treći put sa ciljem da otrgne od zaborava tradiciju i narodne pjesme i običaje srpskog naroda. 

Grupa Ognjišta,  postala je veoma poznata izvorna grupa na prostoru Republike Srpske, Crne Gore i Srbije i sa svih nastupa gdje su odlazili donosili su nagrade,a za ovaj koncertuspjela je da pripremi i mladu izvornu grupu koja je sastavljena od momaka do 17 godina na šta su veoma ponosni. Risto Vuković vođa grupe: „Uspjeli smo da sastavimo mlađu pjevačku grupu i vrlo smo ponosni na njih, jer je to jedna od najmlađih pjevačkih grupa u Republici Srpskoj. Vrlo brzo uče i za dvije godine će biti vrsni pjevači“, rekao je Vuković.

Pored izvorne grupe Ognjišta, u našem gradu djeluju jos dvije grupe koje od zaborava čuvaju izvornu pjesmu: Plavi neveni i Složna braća.

NAJVEĆI IZBOR SMART TELEFONA

PRISTUPAČNE CIJENE

MOGUĆNOST KUPOVINE NA RATE

CHS SHOP FOČA

 

TC BARTULA

 
 
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.