Brojač posjeta  

16685966
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1389
19557
30775
16414164
81934
198173
16685966
Vaš ip 3.231.167.166
Tačno vrijeme: 2020-09-18 12:42:02
   

SARAJEVO - Iskopavanje i potraga za posmrtnim ostacima građana nakon što su početkom mjeseca pronađeni dijelovi ljudskog skeleta počela je danas na području gradske deponije smeća u Sarajevu.

Pretpostavlja se da se na ovoj lokaciji nalaze posmrtni ostaci desetina sarajevskih Srba ubijenih u proteklom ratu.

"Očekujemo da je ovdje jedna ili više masovnih grobnica. Pretpostavka je da su tijela ovdje dovožena radi prikrivanja ratnog zločina. Radovi su tek otpočeli. Iskopavanje će trajati nekoliko mjeseci", kazao je juče Milutin Mišić, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Srpko Batinić, šef područne kancelarije Istočno Sarajevo Instituta, rekao je da su imali više informacija iz različitih pravaca i sve su upućivale na to da su 1992. godine na deponiju dovoženi leševi sa Alipašinog polja, Hrasnog brda, Otoke, Buča i Boljakovog potoka, te iz rijeke Miljacke.

"Tokom probnog iskopavanja, koje je trajalo 47 dana s prekidima, pronađeni su dijelovi ljudskog skeleta na dubini od 27 metara. Uslijedila je naredba Suda BiH za ekshumaciju. Moraćemo kopati na dubinu preko 35 metara", dodao je Batinić.

Milan Mandić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih osoba sarajevsko-romanijske regije, istakao je da se ovdje vjerovatno nalazi većina onih koje traže, a to je 350 nestalih Srba, te da se nada da je tu i njegov otac.

"Imamo saznanja da je ovdje više desetina Srba iz Sarajeva, koji su nažalost ostali lojalni tadašnjoj takozvanoj međunarodno priznatoj BiH i njenom rukovodstvu i završili su na deponiji 27 metara duboko. To su sve bili civili", istakao je Mandić.

Kazao je da su odgovorni svi, od tadašnjeg Predsjedništva BiH do mjesne zajednice, za ono što je urađeno, te odgovornim smatra i Mirsada Kebu, potpredsjednika FBiH, jer mu je prije nekoliko godina rekao da su mu kao tadašnjem direktoru firme "Rad" lokalni komandanti oduzeli ingerencije, ali nije htio reći koji.

Milenko Arsenijević, koji još traži tijelo svog brata Jove, istakao je da lokacija na kojoj je počela ekshumacija više nije samo deponija smeća nego starosjedilaca, poštenih civila, lojalnih građana BiH.

"Moj brat je ubijen 200 metara odavde, zajedno sa sedam Srba. Odveden je 1992. godine u logor ŽIS i onda je bila racija. Želim samo da ga pronađem i sahranim pa da jednom s mirom legnem i ja", potresen je ispričao Arsenijević.

Kazao je da ima informacije i da se grobovi Srba nalaze i ispod rezervoara.

I Milena Kulina juče je došla do kapije gradske deponije. Ona traži tijelo svog supruga Anđelka, koji je ubijen 20. maja 1992. godine, a kaže da ga je odvela jedinica s Alipašinog polja.

"Rekli su nam da je ubijen i sahranjen na Alipašinom polju, ali ništa tamo nije nađeno. Nadam se da će sada biti nešto", rekla je Kulina.

Iz Tužilaštva BiH, čiji su predstavnici bili na terenu, kazali su da ne daju izjave.

Zabrana ulaska

Brojnim novinarskim ekipama i predstavnicima Udruženja porodica zarobljenih i nestalih osoba sarajevsko-romanijske regije nije bilo dozvoljeno da uđu na područje gradske deponije.

Ovo udruženje nije najavilo pres-konferenciju preduzeću "Rad", koje upravlja deponijom, a Milan Mandić, predsjednik Udruženja, kazao je da nije znao da treba išta najaviti jer ovo više nije samo gradska deponija nego mjesto zločina, te da je tužilac dozvolio pristup.

Milutin Mišić, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, rekao je da nisu očekivali ove probleme, te da je to loša poruka porodicama.

MAJA RENER-SMAJOVIĆ 

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.