Brojač posjeta  

16745816
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3884
4447
17109
16488779
3884
137900
16745816
Vaš ip 3.235.101.50
Tačno vrijeme: 2020-10-01 17:51:01
   

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da rukovodstva oba javna univerziteta u Srpskoj u roku od 10 dana treba da resornom ministarstvu dostave informacije o mogućim ili stvarnim rodbinskim vezama dekana, profesora, asistenata i ostalog osoblja kako bi se nedvosmisleno utvrdilo da li u visokoškolskim ustanovama ima nepotizma.

"Ukoliko na univerzitetima u Republici Srpskoj postoji makar i jedan slučaj korupcije, to zahteva hitan, potpun i energičan odgovor, pre svega, akademske zajednice. Ja se pitam na koji način definišemo poštenog profesora, ako vidi svog kolegu da je korumpiran, a ćuti", rekao je Kasipović večeras za Radio-televiziju RS.

Kasipović je naveo da otvoreno istupanje studenata na nedavnoj konferenciji za novinare o navodnom postojanju korupcije i nepotizma na univerzitetu ustvari pokazuje demokratizaciju društva u Republici Srpskoj.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić rekao je da je činjenica da na ovoj visokoškolskoj ustanovi ima korupcije, ali da se ne može saglasiti sa ocenom studenata da je korumpirana.

"Procena je ima oko 10 odsto profesora i asistenata koji su skloni koruptivnom ponašanju. Oni kaljaju obraz Univerziteta", rekao je Stanić.

On je naveo da su preduzimane akcije suzbijanja korupcije i nepotizma, te da je dobijao anonimne prijave o korupciji u kojima se čak nalaze imena nekih profesora.

Rektor Univerzitata Istočno Sarajevo Mitar Novaković izjavio je da je na fakultetu korupcija briga dugi niz godina, ali da se to pitanje ne može generalizovati.

"Univerzitet u Istočnom Sarajevu već pet godina ima anonimnu anketu o korupciji. Nakon toga akademska zajednica bude informisana o rezultatima ankete", istakao je Novaković.

On je dodao da je epilog jedno sankcionisanje, ali i da se Univerzitet morao jednom profesoru zahvaliti na saradnji.

 
 
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.