Brojač posjeta  

17610448
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2643
4278
6921
17358738
6921
174514
17610448
Vaš ip 3.238.7.202
Tačno vrijeme: 2021-03-02 18:55:31
   

Oglasi opština Foča

Jedan roditelj uzbunio javnost tvrdnjom da u Podgorici postoje dve "dop-kuće". Otac jednog zavisnika navodi da se prodaja droge odvija na Koniku

PODGORICA - Pismo koje je elektronskom poštom na adrese policije, medija i nevladinih organizacija uputio roditelj jednog zavisnika od droge, ukazujući na dve "dop kuće" u Podgorici, otvorilo je dilemu - da li se pred očima policije droga nesmetano prodaje, čak i na trafikama, kao cigarete.

Na ovo je upozorio roditelj koji je potpisujući se punim imenom i prezimenom na više adresa poslao kompletne podatke o mestima i ljudima koji prodaju i omogućavaju zloupotrebu narkotikaU pismu se navodi tačna adresa kuće u podgoričkom naselju Masline, kao i trafike na Koniku gde se, kako se navodi, droga prodaje uz cigarete. Uz navođenje imena, prezimena i nadimaka ljudi koji rasturaju narkotike, otac jednog zavisnika pita se "da li je moguće da je MUP Podgorica toliko nezainteresovan ili nemoćan, da žmuri pred nečim ovako odvratnim".

- Nažalost, sve su češći slučajevi da nam se roditelji zavisnika javljaju za ovu vrstu pomoći zbog nemogućnosti da se sami razračunaju sa dilerima koji njihovoj deci prodaju drogu - kaže Saša Mijović, izvršni direktor NVO "4 lajf" koja pomaže zavisnicima od narkotika, a na čiju adresu je takođe stiglo pismo pomenutog roditelja.

Mijović kaže da su im se roditelji i ranije obraćali putem dežurnog telefona optužujući određene osobe da njihovoj deci prodaju drogu, ali su oni mogli samo da ih upute na Upravu policije.

- Roditelji uglavnom vide dilere droge kao glavne krivce za stanje u kojem se nalazi njihovo dete. Zato pozivamo institucije da se konkretnije i efikasnije pozabave ovim problemom, jer su same porodice nezaštićene i nemaju mehanizme odbrane. U suprotnom, postoji opravdana bojazan da se građani samoorganizuju i uzmu stvar u svoje ruke, što bi imalo teške posledice - smatra Mijović.

On apeluje i na građane da prijave svaki slučaj preprodaje droge za koji imaju saznanje.

- Krajnje je vreme da se problemu narkomanije priđe ozbiljnije i temeljnije jer minimalizovanje problema neće dovesti i do njegovog smanjenja, naprotiv - kaže Mijović.

Da je narkomanija u Crnoj Gori u stalnom porastu ukazuje i Jovan Bulajić, iz NVO "Preporod" koja u Nikšiću ima kancelariju za pomoć zavisnicima od droge.

Iako je nedavno u javnosti obelodanjen podatak da je u Crnoj Gori registrovan 301 intravenozni zavisnik, prema nezvaničnim podacima ima ih čak oko 12.000.

- Činjenica je, ne samo u Crnoj Gori, da je porast broja zavisnika nezaustavljiv, i protiv ovog problema se treba boriti sistemski. Kod nas još ne postoji ni registar zavisnika, što treba da bude početna tačka u državnoj strategiji - kaže Bulajić.

Večernje novosti

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.