Brojač posjeta  

17402645
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
881
4659
5540
17133396
157067
190912
17402645
Vaš ip 54.208.73.179
Tačno vrijeme: 2021-01-26 05:40:21
   

Dogovor opština Stare Hercegovine

 

Kraj bitke za fotelje

 

 

 

Načelnici opština Stare Hercegovina i načelnik Rogatice, koja pripada Sarajevsko-romanijskoj regiji, dogovorili su juče formiranje zajedničkog preduzeća koje će upravljati regionalnom deponijom čija je gradnja planirana na Carevom Guvnu, na granici Čajniča i Foče.

Sedište preduzeća zbog lokacije biće u Čajniču, postavio je uslov načelnik ove opštine, a Fočaci traže direktorsku fotelju.

-      Izvršni direktor mora biti iz Foče jer ova opština ima i najveći broj stanovnika kategoričan je fočanski načelnik Zdravko Krsmanović. Kao argument više Krsmanović je naveo da Foča jedina u regionu ima izgrađenu vlastitu sanitarnu deponiju.

Prema dogovoru načelnika, novo preduzeće koje će upravljati deponijom biće i garant za kredit od 18 miliona američkih dolara, kojima se RS zadužuje kod Svetske banke za ovu namenu. Najavljeno je i da će Švedska razvojna agencija SIDA pomoći gradnju deponije sa milion i po maraka.

-        Zakonom o odlaganju čvrstog otpada sve divlje deponije u RS moraju biti zatvorene do 2012, zbog čega se moraju graditi regionalne deponije za najmanje 100.000 stanovnika - istakao je Milan Šipovac iz Ministarstva za građevinarstvo i ekologiju RS.

Dogovoreno je i da se zbog malog broja stanovnika koje imaju opštine Stare Hercegovine i velike udaljenosti od Sarajeva formira i sedma, regionalna deponija za opštine Istočnog Sarajeva ukoliko predstavnici nadležnog ministarstva ubede čelnike Svetske banke da popuste po pitanju obaveznog broja stanovnika po deponiji.

- Ukoliko regija Stara Hercegovina za izgradnju regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom ne bude zadovoljavala standarde brojem stanovnika, postoji mogućnost da se ovom projektu priključe i federalne opštine Goražde, Prača i Ustikolina - predložio je Krsmanović,dodajući da se u ovom slučaju „mora razmišljati i o ekonomsko održivim objek-tima".

U novu regionalnu deponiju smeće će se dovoziti iz Kalinovika, Foče, Novog Goražda, Čajniča, Rogatice, Višegrada i Rudog. U celoj računici najgore će proći mali i izrazito nerazvijeni Kalinovik, jer će se iz ove opštine otpad svakodnevno voziti do 100 kilometara udaljene regionalne deponije, što će zahtevati mnogo novca.

Među nerešenim problemima nove deponije jeste i loš makadamski put Ustiprača - Carevo Guvno, u narodu poznat kao „ratni put". Načelnici Rogatice Radomir Jovičić i Višegrada Tomislav Popović izričito su zahtevali da se ovaj put asfaltira, jer su ove dve opštine, posle Kalinovika, najudaljenije od buduće deponije.

Smećem protiv Srba povratnika

Opština Foča je pre četiri godine dala saglasnost za izgradnju regionalne deponije u federalnom Goraždu, od čega se, po svemu sudeći, prećutno odustalo. Po saznanjima „EuroBlica", Fočaci su odustali jer su federalne vlasti nameravale da deponiju smeste u srpsko selo Trešnjica, što je izazvalo žestoke proteste Srba povratnika. Ogorčeni Srbi su protestna pisma uputili Predsedništvu BiH i Savetu ministara BiH, Svetskoj banci i Vladi RS.

Drago Todorović

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.