Brojač posjeta  

16068223
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3200
2835
3200
15818928
90000
108254
16068223
Vaš ip 34.231.21.83
Tačno vrijeme: 2020-05-25 20:38:13
   

Protest raftera zbog gužvi na granici

 

Čamcima i vozilima blokirali rad opštine

 

 

Nekoliko desetina fočanskih raftera, sa osobljem, vozilima i čamcima za rafting, protestovalo je juče ispred Centra za kulturu, gde se održavala sednica Skupštine opštine, zbog problema oko prelaska crnogorske granice na Šćepan Polju.

- Gužve na granici prete da unište turističku rafting sezonu i mi smo bili primorani da protestom  upozorimo na to opštinsku  vlast  rekao je Vito Drakul predsednik Udruženja fočanskih raftera.

Prema rečima načelnika Foče Zdravka Krsmanovića, promenjeniotežanirežim prelaska fočanskih raftera preko granice inspirisala je crnogorska rafting konkurencija, kojoj smetaju uspesi fočanskog raftinga.

- Opština Foča će inicirati hitan sastanak direktora Granične policije BiH i Granične policije Crne Gore kako bismo našli rešenje za nesmetan rafting na Tari - kazao je Krsmanović.

Ukoliko rešenja ne bude, rafteri prete blokadom puta Foča-Podgorica kod Šćepan Polja.

Gužve na graničnom prelazu počele su za vreme prvomajskih praznika, kada je veliki broj turista iz nekoliko evropskih zemalja došao na rafting na Tari, reci koja protiče kroz Crnu Goru i BiH.

Kolone sa turistima satima su čekale carinsku kontrolu, zbog promene režima prelaska granice, o kojoj, tvrde fočanski rafteri, nisu zvanično obavešteni.

- Samo nam je usmeno saopšteno da više ne možemo prelaziti granicu na Šćepan Polju kao do sada - rekao je Drakul i dodao da je razočaran arogantnim ponašanjem crnogorskih policajaca i carinika.

- Na rafting Tarom idemo, posle evidentiranja, crnogorskim delom puta do Brštanovice, gde se sa gostima ukrcavamo na čamce. Po novom režimu crnogorske Granične policije, rafteri se moraju zaustaviti kod mosta na Šćepan Polju, a potom, u mokrim odelima, prepešačiti 200 metara do pograničnog punkta, da bi ih crnogorski organi ponovo prebrojali i evidentirali! Do sada takva procedura nije postojala - pojašnjava Drakul.

Rešenje su tražili od opštinara, koji, kako tvrde, nisu došli

Na sastanak koji su, uoči prvomajskih praznika, u Plužinama organizovali predstavnici crnogorske Turističke organizacije i Granične policije.

Načelnk Foče Zdravko Krsmanović za „EuroBlic" je rekao da nije tačno da opština ne vodi računa o raftingu, tvrdeći da je lokalna vlast rafterima Obezbedila opremu vrednu 100.000 KM, da im je pomogla da se oporave nakon poplava i besplatno ih reklamirala na turističkim sajmovima.

- Problem je što pojedini rafteri ne poštuju zakon, ne prijavlju|u goste i prevozničku delatnost, ne plaćaju boravišnu taksu. Vreme indijanskog divljeg raftinga je prošlo, to je ozbiljan biznis od kojeg treba da ima korist cela zajednica, a ne samo nekoliko ljudi - rekao je Krsmanović.

Drago Todorović

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.