Brojač posjeta  

16067575
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2552
2835
2552
15818928
89352
108254
16067575
Vaš ip 34.231.21.83
Tačno vrijeme: 2020-05-25 18:24:49
   

Skandal u Centru za socijalni rad Foče

 

 

Direktorku smenili zbog neposlušnosti

Centar za socijalni rad u Foči, koji uprkos nedostatku novca i povećanom broju siromašnih, godinama slovi za jedan od uspešnijih centara u RS, potresaju skandali. Nedavno je smenjena direktorka Centra Dragica Rudinac jer je „odbila pritiske SDS-a, stranke koja ju je dovela na ovu funkciju, da radi protiv zakona".

Smeni je prethodila sednica SO, na kojoj su odbornici, i pored pohvala i vlasti i opozicije, bez objašnjenja, odbili da usvoje izveštaji program rada ove ustanove. O smeni direktorke nije se izjasnila ni Opštinska komisija za izbor i imenovanja, niti Upravni i Nadzorni odbor Centra za socijalni rad.

- U Centru vladaju loši međuljudski odnosi, a SDS je nezadovoljan zapošljavanjem mladih kadrova. Dve mlade radnice sa visokim obrazovanjem traže zaposlenje, a direktorka to odbija - rekao je SDS-ov odbornik Miloš Tomović, čije reči su izazvale nevericu u sali jer su posredno otkrile pozadinu smene.

Uprkos neslaganjima u opoziciji, pa i u samom SDS-u, direktorka je ekspresno smenjena, a na njeno mesto, za vrsioca dužnosti, imeno-vana jedna od pomenutih „mladih radnica", koju je direktorka odbila da zaposli po nalogu SDS-a bez konkursa i čiji je otac, kao kadar ove stranke, zaposlen u opštinskoj upravi. Da bi sve bilo formalno ispravno, prethodno je skupštinskom odlukom promenjen statut Centra, po kome su sada za direktorsko mesto, umesto ranijih pet, dovoljne tri godine radnog iskustva.

Dragica Rudinac tvrdi da su njenoj smeni prethoditi strahoviti višemesečni pritisci, koji su na nju dolazili od SDS-a, posebno od predsednika opštinskog odbora u Foči Nikole Perišića, narodnog poslanika, koji je zahtevao da postupi rnimo zakona.

- Od mene se tražilo da bespogovorno i bez konkursa izdam rešenja o stalnom radnom odnosu za te dve devojke. Jedna od njih je osoba sa invaliditetom, a radno mesto na koje je trebalo da bude zaposlena zahteva česte odlaske na teren. Druga kandidatkinja, po svojoj stručnoj kvalifikaciji, ne odgovara potrebama naše ustanove ni sistematizaciji. Obe su bile prvo primljene na pripravničke poslove u opštinu, da bi, posle nekoliko meseci bile poslate u Centar za socijalni rad, a potom je traženo da ih zaposlim - kaže za „EuroBlic" Dragica Rudinac i dodaje da je problem pokušala da reši u dogovoru sa načelnikom opštine Zdravkom Krsmanovićem.

Loše međuljudske odnose u Centru, za koje je optužuju, izazvali su, tvrdi ona, upravo nerazumni zahtevi SDS-a, koji je koalicioni partner vladajuće većine u SO.

- Htela sam samo da od Centra za socijalni rad napravim ustanovu po meri građana, u skladu sa evropskim standardima, a ne po meri političke partije, ma kako se ona zvala - zaključuje Dragica Rudinac, diplomirana socijalna radnica, sa 34 godine radnog iskustva u Centru za socijalni rad.

Da o smeni direktorke Centra nije bilo konsenzusa ni u SDS-u, potvrdio je njihov odbornik Dragan Govedarica.

Predsednik OO SDS-a Foča, narodni poslanik Nikola Perišić odbija optužbe za pritiske na direktorku Centra za socijalni rad, tvrdeći da je ona razrešena u skladu sa zakonom.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.