Brojač posjeta  

16116505
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1178
2884
4062
15855023
4062
134220
16116505
Vaš ip 18.232.38.214
Tačno vrijeme: 2020-06-02 10:11:59
   

Podignuta optužnica protiv 11 bošnjačkih odbornika u Ustikolini

 

Neće Srbina za predsednika Skupštine opštine

USTIKOLINA - Tužilaštvo Bosansko-podrinjskog kantona u Goraždu podiglo je optužnice protiv sedam od ukupno 11 odbornika Skupštine opštine Foča/ Ustikolina zato što su ignorisali pravosnažnu sudsku odluku i odbili da Srbina Petra Mihailovića imenuju za predsednika Skupštine opštine.

Optužnica je podignuta protiv Šemsa Muslića, Muamera Omerbašića, Fikreta Kljuna, Esada Karovića, Rusmira Delića, Edina Čengića i Izeta Bašića, koji su, ne poštujući odluku Kantonalnog suda, na sednici SO održanoj u decembru odbili da Mihailovića izaberu za predsednika SO. Tri odbornika su glasala za sudsku odluku, dvojica su bila uzdržana, dok su dva glasačka listića bila nevažeća.

- Tužilaštvo je za optužene predložilo uslovne zatvorske kazne od po go-dinu dana zatvora i zabrane obavljanja poslova odbornika - kaže Petar Mihailović, koji je jedini Srbin u skupštini ove federalne opštine nastale posle Dejtona.

Tako su Bošnjaci u Ustikolini prekršili ustavnu odredbu o konstitutivnosti naroda u BiH. Lokalna vlast u Ustikolini je dva puta od-bila urgenciju OHR-a, te zahtev kantonalnog ministra pravde da se poštuje Ustav i imenuje Mihailović, te ignorisali čak dve sudske presude koje ih obavezuiu na to. Šemso Muslića je odbio da komentariše podizanje optužnice, kao i načelnik Ustikoline Zijad Kunovac

- Prijava je podnesena protiv većnika, a ne protiv izvršne vlasti i načelnika opštine. Neka svako odgovara za ono za šta je nadležan  poručio je Kunovac.

U Kantonalnom tužilaštvu tvrde da je jedan od optuženih odbornika umro, a drugi se odselio u inostraistvo.     D.T

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.