Brojač posjeta  

16068137
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3114
2835
3114
15818928
89914
108254
16068137
Vaš ip 34.231.21.83
Tačno vrijeme: 2020-05-25 20:27:51
   

 

Rast maloletničke delinkvenciie u Foči

 

Pijani tinejdžeri tuku često i svoje roditelje

 

Registrovano 120 zanemarene dece i mladih a  beda i siromaštvo podstiču delinkvenciju

 

 

 

 

 

Tuče, nasilje, teške krađe i teške telesne povrede, nošenje bombi i pištolja u školu i kafanu samo su deo repertoara fočanskih maloletnika, s kojima se bore policija, sudovi i Centar za socijalni rad. Pijani tinejdžeri, upozoravaju nadležni, ne prezaju ni od toga da dignu ruku na roditelje.

Osnovni sud u Foči je prošle godine maloletnim prestupnidma izrekao 21 vaspitnu meru, dok su socijalni radnici dodeljeni za ukupno 12 maloletnika koji su se ogrešili o zakon. Stiučnjaciupozoravaju da beda i osećaj besperspektivnosti pogoduju razvoju delinkvencije.

- Najčesce se radi o višestrukim povratnicima, koji probleme prave u pijanom stanju. Imamo i slučajeva da su maloletnici vinovnici nasilja u porodici - upozorava  Rade Vasiljević, načelnik Stanice javne bezbednosti Foča.

Dragica Rudinac, direktorka Centra za socijalni rad, kaže da problemi s kojima se bore društvo i porodica pogoduju porastu delinkvencije.

- Dramatično povećana nezaposlenost, beda i oskudica u porodicama najčešći su uzroci maloletničkog prestupruštva, a svi mi se bavimo uglavnom posledicama ističe Dragica Rudinac.

Centar za socijalni rad u Foči još pre dve godine registrovao je oko 120 vaspitno zanemarene dece i mladih, čiji je razvoj ometen porodičnim (ne)prilikama, a broj takvih slučajeva je u porastu. Bilo je i zahteva za oduzimanje starateljstva nad decom, te smeštaja dece u dom za maloletna lica. Roditelji takve dece, nažalost, zbog siromaštva, bolesti, ili nesređenih porodičnih prilika ne mogu svojim sinovima i kćerima da obezbede zdravo odrastanje.

Osim Centra za socijalni rad i policije, ovakvim porodicama se u Foči niko ne bavi.

- Neophodno je osnivanje centra za mentalno zdravlje, što bi znatno pomoglo u prevazilaženju ovakvih problema. Nedopustivo je takođe, da u Foči nijedna osnovna i srednja škola nema zaposlenog psihologa ili socijalnog radnika koji bi, zajedno sa stručnjacima u Centru za socijalni rad, radili na prevazilaženju negativnog  ponašanja dece i omladine tvrdi Aleksandra Salamadić, klinički psiholog Bolnice u Foči. Ona upozorava da se poremećaji u ponašanju dece manifestuju veoma rano, ali se često opravdavaju kao dečji nestašluci.

Kafanska kultura

U fočanskoj stanici policije ističu da se najviše incidenata s maloljetnicima dešava vikendom u ulicama gdje ima najviše kafana i da su vinovnici najčešće pijani. Zanimljivo je da u odluci SO Foča o radnom vremenu lokala piše kako se radno vrijeme pojedinih lokala " može produžiti jedan sat ukoliko ti objekti pružaju kulturni sadržaj ". Policajci tvrde da od kulturnih sadržaja u fočanskim kafanama nema ni traga ali da ugostitelji često koriste priliku da, pozivajući se na odluku So, produže radno vreme. Na zabranu točenja alkohola maloljetnicimaniko se, tvrde, i ne osvrće.

DRAGO TODOROVIĆ FOČA

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.