Brojač posjeta  

16067602
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2579
2835
2579
15818928
89379
108254
16067602
Vaš ip 34.231.21.83
Tačno vrijeme: 2020-05-25 18:36:13
   

Miting protiv pljačke kriminala i korupcije

 

Poziv NVO građanima Banjaluke i RS

 

Organizacije „Glas naroda", „Oštra nula" i „Pokret" pozivaju građane RS na proteste u subotu u podne na Trg Krajine.

Hoćemo bolji posao, deca imaju bolju budućnost i da živimo, a ne preživljavamo! Hoćemo i da prestane pljačka, kriminal i korupcija i da mladi Srpske ostanu ovde, da ne beže po belom svetu samo sn neke od poruka kojim nevladine organizacije „Glas naroda", „Oštra nula" i „Pokret" pozivaju građane RS da u subotu, tačno u podne, izađu na Trg Krajine kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnim stanjem u društvu.

Za proteste su dobili dozvolu od Centra javne bezbednosti Banjaluka, ali za razliku od pre mesec dana, kada su mirno prošetali do Vlade RS i Narodne skupštine, ovaj put to - ne mogu. Svi građani koji se odazovu ovom pozivu moći se samo na Trgu Krajine da izraze svoje nezadovoljstvo.

Međutim, to ove aktiviste nije pokolebalo. Protestima, kako kažu, vlasti u RS žele da opomenu, ali i da im jasno poruče da ne spavaju i da su svesni da je život u Srpskoj sve gori. Njihovi zahtevi prema Vladi RS su jasni: žele da se u cilju jače borbe protiv kriminala i korupcije u zakonu jasno propiše da oni koji su krivično gonjeni ne smeju da obavljaju javnu funkciju, kao što je sada slučaj! Od Vlade RS traže da se poreske stope na dohotak i doprinose vrate na nivo iz decembra prošle godine. Mole Vladu RS da vrati primanja i višečlanim porodicama, kao i samohranim roditeljima!- To su tri zrna u moru problema, ali se mora od nečega početi. Ako Vlada RS prihvati ove zahteve, pokazali bismo građani da su svesni problema i da imaju želju da pomognu običnom čoveku- poručuje organizator protesta i osnivač NVO „Glas naroda" Stefan Filipović. On poziva sve građane na buđenje, jer tvrdi, da je uspavanost naroda jedna od glavnih razloga što se vlasti u RS ponašaju  bahato i ništa ne rade.

Aktivista „Oštre nule" Dejan Cocić poručuje da iza ovih protesta ne stoji nijedna politička partija i da ovim potezom samo žele da pokažu svoje nezadovoljstvo postojećim stanjem u društvu!

-Pozivamo sve ljude da mirno izađu na proteste kao što smo uradili i 5. februara. Ne želimo nerede! Pravo svakog građanina je da pokaže svoje nezadovoljstvo i zato pozivamo građane RS da javno kažu ono što misle- naveo je Dejan.

Inače, ovi aktivisti su pre mesec dana, takođe, organizovali mirne proteste kada se u Banjaluci okupilo oko 200 građana. Tada su rnirno prošetali do zgrade Vlade noseći transparent „Ako vam je dobro, onda ništa" i slično. Sada, tvrde, očekuju mnogo veću podršku naroda Srpske.

 

 

Poziv studentima

Nevladine organizacije pozvale su i studente RS, tačnije Uniju studenata RS na podršku, ali sva je prilika da se zvanična krovna organizacija studenata neće odazvati ovom pozivu. Stefan Filipović poručuje da bi studenti trebalo da budu svetionik društva, ali je očito da se ograđuju od protesta tražeći zvaničan zahtev od ovih aktivista. Sa druge strane, predsednik Unije studenata RS Gordan Balaban kaže da dva organizacija uopšte nije razmatrala proteste, jer im se, tvrdi, niko zvanično nije obratio na tu temu.

Očekuju mirne proteste

Potpredsednik Vlade RS Anton Kasipović očekuje da u subotu protesti prođu mirno i da se poštuje javni red i mir. -Trenutno, makroekonomska situacija u RS je povoljnija nego u FBiH i u zemljama u okruženju- poručio je Kasipović.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.