Brojač posjeta  

16068109
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3086
2835
3086
15818928
89886
108254
16068109
Vaš ip 34.231.21.83
Tačno vrijeme: 2020-05-25 20:24:47
   

Akcija Medicinskog fakulteta u Foči

Studenti pregledali na stotine pacijenata

 

Cilj besplatnih pregleda je ispitivanje funkcije

bubrega, čiji je broj oboljenja u porastu.

Sistematski pregled radi ranog otkrivanja bubrežnih oboljenja stanovništva, koji su proteklog vikenda sproveli studenti  završnih godina Medicinskog fakulteta i njihovi profesori, naišaoje na dobar prijem među Fočacima. U samo dva dana, u prostorima Centra za kulturu i informisanje nalaze urina, šećera u krvi i arterijskog krvnog pritiska uradilo je više stotina građana.

Ovo je „Euroblicu" potvrdio Zoran Vasilić, predsednik Sekcije za naučnoi-straživački  rad Medicinskog fakulteta u Foči, koji kaže da se ova akcija, povodom Svetskog dana bubrega, prvi put sprovodi u Republici Srpskoj, koja takođe bele-ži povećan broj bubrežnih bolesnika.

Cilj akcije, koja je za građane potpuno besplatna, jeste otkrivanje faktora rizika oboljenja bubrega, od kojih su glavni šećerna bolest i hipertenzija, odnosno njihovo preventivno lečenje. Posle analize nalaza, jednom broju ispitanika-pacijenata, kod kojih se utvrde drastično poremećeni faktori rizika, biće predložena detaljnija ispitivanja i lečenje bolesti bubrega koja je, nažalost, u ekspanziji. Prema rečima doktora Siniše Ristića, prodekana za naučnoistra-živački rad Medicinskog fakulteta u Foči, program ranog otkrivanja bubrežnih oboljenja inicirala je lekarka Ljubica Đukanović, dugogodišnja profesorka na ovom fakuletu i izuzetan poznavalac nefrologije. Naime, fočanski Medicinski fakultet već tri godine u selima Bijeljine, žarištu nefrologije, provodi sveobuhvatno isptivanje hroničnih bubrežnih bolesti među stanovnicima Semberije.

- Uporedni rezultati ove dve naše akcije poslužiće naučnoistraživačkom  radu medicinske nauke, ali i lekarima porodičhe medicine, da se ozbiljnije pozabave ovo'm problematikom, posebno u oblasti prevencije bubrežnih oboljenja  kaže doktor RistićI pacijenti koji su pristupili programu puni su hvale za akciju Medicinskog fakulteta u njihovom gradu. Penzioner Žarko Stanković veli da je ovim programom, koji je besplatan, izbegao gužve, Čekanja i najavljivanja kod porodičhog lekara. Za ove nalaze bi mi u domu zdravlja trebalo mnogo više vremena. Za svaku je pohvalu akcija budućih lekara - kaže Stanković.

Drago Todorović

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.