Brojač posjeta  

16116259
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
932
2884
3816
15855023
3816
134220
16116259
Vaš ip 18.232.38.214
Tačno vrijeme: 2020-06-02 09:12:41
   

Protest zaposlenih u „Hidrogradnji“

Pregovori o predratnom dugu

Pri kraju su razgovori o isplati predratnog duga „Hidrogradnje" za radove u Iraku, po kome bi „Hidrogradnji Istočno Sarajevo" bilo isplaćeno oko sedam miliona dolara. U ovom preduzeću kažu da se radnicima na ime neisplaćenih plata i doprinosa, duguje oko 2,5 miliona maraka i smatraju da će rukovodstvo imati odakle da namiri dugovanja. Radnici „Hidrogradnje" su na prinudnom odmoru od novembra prošle godine.

 

Najavili blokadu puta kod tunela Čemerno

Radnici „Hidrogradnje" iz Foče, Gacka i Istočnog Sarajeva najavili su za sredu, 16. mart, blokadu puta Gacko-Foča, kod tunela Ćemerno, ako vlasnik ovog preduzeća, laktaški „Integral inženjering" ne isplati zaostale plate i doprinose za 282 radnika. „EuroBlic" nezvanično saznaje da je „Integral inženjering" od Investiciono razvojne banke Republike Srpske zatražio raskid ugovora o kupovini „Hidrogradnje".

Pre sedam dana radnici „Hidrogradnje" su protestovali ispred upravne zgrade „Integral inženjeringa" u Banjaluci, tražeći pet od 48 zaostalih plata i uplatu doprinosa. Radnici „Hidrogradnje" su na prinudnom odmoru od novembra prošle godine, a poslodavac im duguje ukupno dva i po miliona KM. Radnici kažu da "slede žešći protesti i radikalnije mere" ako se , Jntegral inženjering" ogluši o njihove zahteve.

- Zbog ignorisanja radničkih zahteva, da budu isplaćene zaostale plate i doprinosi za oko 282 zaposlenih, sindikat „Hidrogradnje" će blokirati magistralni put Gacko-Foča, u mestu Vrba, kako bismo dodatno upozorili vlasnike našeg preduzeća da se dalje ne igraju sa egzistencijom oko 1.000 članova porodica naših radnika, koji su na rubu gladi kaže Obren Elez, potpredsednik Sindikata radnika građevinarstva Republike Srpske.

Radnici „Hidogradnje" iz Foče, Gacka i Istočnog Sarajeva optužuju ru-kovodstvo laktaškog „Integrala" za ignorisanje njihovih zahteva i grubo kršenje kupo-prodajnog ugovora.

- Umesto da nas primi  Slobodan Stanković, vlasnik „Integral inženjeringa", razgovarali smo sa mimstrom rada i boračko-invalidske zaštite Petrom Đo-kićem. Takođe, premijer Aleksandar Džombić obećao nam je sastanak Saveta za privatizaciju, na kome bi se raspravljalo o našem slučaju  ističe Željko Mirosavljević, predsednik sindikata „Hidrogradnje". Mirosavljević je pozvao Vladu Republike Srpske i Investiciono-razvojnu banku Republike Srpske, kao garante privatizacije, da se uključe u razrešenje problema u „Hidrogradnji".

DRAGO TODOROVIĆ

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.