Brojač posjeta  

16067906
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
2883
2835
2883
15818928
89683
108254
16067906
Vaš ip 34.231.21.83
Tačno vrijeme: 2020-05-25 20:01:01
   

 

Dar Njegoša crkvi Svetog Nikole

Fočanska bogomolja čuva vredne ikone iz 16. veka i mošti svetitelja, kao i četverojevanđelje, sa posvetom Petra Petrovića Njegoša.

Komisija za očuvanje kulturno-istorijskih spomenika BiH stavila je na listu izuzetnog blaga crkvu Svetog Nikole u Foči, sa starom srpskom školom i relikvijama neprocenjive vrednosti.

Fočanski hram je i pored čestih pohara i stradanja uspeo u svojoj iznici da sačuva brojne dragocenosti i relikvije, kao i čestice moštiju nekoliko svetitelja. Fočanska crkva ima više vrednih ikona iz 16,17. i 18. veka, J koje su živopisali glasoviti Georgije Mitrofanović, kao i italokritski slikari, srpski i ruski majstori ikono-pisci. U riznici se nalazi i Fočansko četverojevanđelje, sa svojeručnom posvetom i potpisom vladike, književnika i državnika Petra Petrovića Njegoša.

Stare hronike beleže da su u Srednjem veku, u tadašnjoj Hotči, koja je bila deo stare srpske države, postojale dve velike pravoslavne crkve, ali su ih po osvajanju Turci porušili. Najveću, katedralnu crkvu, u centru varoši, za koju se smatra da potiče iz 11. veka, Osmanlije su porušile oko 1501. godine i u vreme Bajazita Drugog, na njenim temeljima, podigle Carevu džamiju.

„Srbi-pravoslavci Foče, posle toga, skoro 350 godina nisu imali svoju bogomolju, nego su bogosluženje obavljali po privatnim kućama. Tako je bilo do 1857. godine, kada su dozvolom Porte, Srbi izgradili hram Svetog Nikole u brdovitom i dosta nepristupačnom delu varoši, nazvanoj Ćerezluk", priča protojerej stavrofor Ranko Bilinac, dugogodišnji starešina ovog hrama i autor monografije o srpskoj pravoslavnoj crkvi u Foči.

Izgradnju hrama pratilo je dosta zanimljivosti, a kroz vekove je sabirao narod, hrabrio ga i duhovno krepio.

„Zemljište za crkvu darovala je Savka Jovičić iz porodice Vladisavljevića, poslednja plemkinja ovoga kraja, koju su zbog njenih rodbinskih veza sa Dubrovnikom prozvali Dubrovčanka", objašnjava Bilinac. Sahranjena je u porti crkve i to je jedini grob koji se nalazi pored bogomolje. Crkvu su podizali najbolji neimari iz Dalmacije, na čelu sa Spasojem Vulićem, rodom iz Tetova. Pomagali su seljaci sa konjima i volovima, radeći danonoćno. Međutim, i pored dozvole turskog paše, gradnji crkve su se žestoko protivili domaći muslimani, preteći da će pobiti majstore i „irgate". Oko crkve je morao biti podignut i visok, kameni zid koji je i danas sačuvan.

Drago Todorović

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.