Brojač posjeta  

16116960
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
1633
2884
4517
15855023
4517
134220
16116960
Vaš ip 18.232.38.214
Tačno vrijeme: 2020-06-02 11:28:12
   

Hrabrost krasi spasioce iz Foče

"Vukovi" jači od vodene stihije

Članovi tima za spasavanje na vodi i pod vodom "Volf" iz Foče samo u poslednje četiri godine od sigurne smrti spasli su na desetine ljudi, od Foče, do Prijepolja, Istočnog Sarajeva, Bijeljine.

Ronioce bez mane i straha spaseni su prozvali "Vukovi sa Drine" jer su uskakali u zapaljene kuce i stanove, vadili iz zapaljenih automobila povređene, utopljenike vraćali u život...

- Za vreme decembarskih poplava u Foči, kada su Drina i Ćehotina munjevito poplavile kuće, stanove i puteve, iz svojih stanova, bespomoćne, evakuisali smo 11 starih i nepokretnih lju­di koje je voda zarobila u naselju Donje Polje - priča Nenad Ikonić, voda "vukova". Priznaje da nikad neće zaboraviti trenutak kada su on i njegov drug Jagoš Čomora, iz bujice u naručju, izneli Bošnjaka, povratnika u Foču, invalida bez obe noge, koji se tresao od straha. Zahvalnost u ocima i duši spasenih, najveća su im nagrada, ističu ovi hrabri ljudi.

Jedini su tim u Republici Srpskoj, čija su dva člana dobila prestižne NATO sertifikate za podvodno deminiranje, a osposobljeni su i za spasavanje u ledničkim pukotinama, na planini, u gradu, na vodi i pod vodom. O (ne)razumevanju vlasti za posao koji rade ne žele da govore. Nisu na opstinskom budžetu, a do sada su dobijali donacije jedino od nemačke ambasade u opremi, koja je vrlo skupa.

I pored teškoća, petna­estak članova "Volfa" od kojih je stalno zaposlen samo Vinko Pejović", ličnim vezama uspevaju da nabave ronilačka odela, boce sa kiseonikom, pneumatske makaze, konope i drugu opremu potrebnu za izvlačenje unesrećenih.

U potrazi za mladim Francuzom Martinom Nikolasom (21), koji je prosle godine nestao u lumama Zelengore, u okolini Foče, ronioci su detaljno pretražili jezero Donje Bare, ali i planinu Zelengoru. Prošli su do sada neistraženi kanjon reke Hrčavke kod Tjentišta, sa tesnacima i vodopadima od kojih zastaje dah, forsirali Taru, Drinu i Ćehotinu, ulazili u prašumu Perućicu koja se nalazi u Nacionalnom parku "Sutjeska". Nikolasa nisu nasli, ali su za požrtvovanje i istrajnost dobili najveće pohvale od porodice nestalog mladića i francuske ambasade u BiH.

Ispod novog Drinskog mosta, na ulazu u grad, nedavno su otkrili i dve ogromne, neeksplodirane avio bombe kojim je NATO bombardovao fočanske mostove 1995. godine.

Drago Todorović

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.