Brojač posjeta  

16853405
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
3486
3436
21110
16593106
111473
137900
16853405
Vaš ip 18.234.97.53
Tačno vrijeme: 2020-10-23 23:57:58
   

Fočanka Milica Škipina na stručnom usavršavanju prestižnog univerziteta u Hjustonu

Dvadesetjednogodišnja Milica Škipina, studentkinja treće godine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, prva je Fočanka i jedna od rijetkih studenata iz Srpske koja je dobila priliku za stručnim usavršavanjem na Rajs Univerzitetu u Hjustonu, američkoj državi Teksas. Škipina će zahvaljujući naučnom programu usavršavanja i razmjene studenata, a pod pokroviteljstvom Srpsko- američke privredne komore iz Hjustona, od 1.jula do 1.oktobra imati priliku da se na prestižnom svjetskom univerzitetu bavi istraživačkim radom iz oblasti računarstva, te dostigne znanje i iskustva neophodna svakom stručnjaku informacionih tehnologija.

Milica je još jedan u nizu primjera da Republika Srpska ima talentovanu mladež koja znanjem briljira na fakultetima širom regiona, a sve više i svijeta. Kao vukovac u osnovnoj, đak generacije u fočanskom srednjoškolskom centru, odlično znanje stekla je iz matematike, fizike i informatike, osvajajući brojne nagrade na takmičenjima. To je i presudilo da svoje školovanje nastavi na Fakultetu tehničkih nauka novosadskog Univerziteta. Već je na trećoj godini Studijskog programa Primijenjene računarske nauke i informatika i istaknuti je student u čijem indeksu stanuju samo čistke desetke sa položena 22 ispita.

Na fakultetu saznaje za program sticanja stručne prakse na Rajs Univerzitetu u Hjustonu. Aplicira na konkurs i nakon sprovedenog intervjua dobija zeleno svjetlo za prozor u svijet.

-Smatram da mi je ovo sjajna prilika da unaprijedim svoje znanje u ovoj oblasti , zatim znanje engleskog jezika, da steknem i naučno i radno iskustvo kroz laboratorijski rad na konkretnom projektu. Još ne znam koji će to biti projekat, ali ćemo dobiti mentora i temu, a daću sve od sebe da što bolje obavim zadatke koji se pred mene postave-kaže Škipina koja će sa još sedam kolega iz Novog Sada i Beograda proći tromjesečni stručni program.

Mlada Fočanka na novosadskom fakultetu nosi i jedno vrlo značajno priznanje. Dobitnik je izuzetne nagrade za uspjeh u toku studija, za ostvarenu ukupnu prosječnu ocjenu 10,00 u protekloj akademskoj godini.

-Tu nagradu  smatram  samo logičnim nastavkom onoga što želim i čemu težim, to je kao podstrek za dalje napredovanje, kako meni tako i svim drugim kolegama- kaže Škipina.

U računarstvo i prirodne nauke zaljubila se još kao osnovac, da bi svoje znanje nadogradila tokom srednjoškolskog obrazovanja. Najviše, kako kaže, duguje svojim profesorima iz Foče koji su joj to znanje vrijedno prenosili.

-Meni je znanje koje su mi pružili profesor Dragan Kovač iz fizike, profesori Dragana Dobrota i Stanislav Ivanović iz matematike i informatike u srednjoj školi značilo toliko da mi je prva godina studija na fakultetu bila izuzetno laka i da sam sve brzo savladala. Inače, znanje koje nose naši studenti je odlično i nije slučajno što su studenti iz Srpske jedni od najboljih na fakultetima u Srbiji-ističe mlada Fočanka.

 

 

Svakodnevno vježba i rješava logičke zadatke. To joj, kaže, pomaže da bez problema savlađuje gradivo i polaže ispite. Međutim, pored učenja stiže i da se bavi različitim hobijima, šetnjom, planinarenjem, te brojnim sportovima. Stipendista je Fonda “Dr Milan Jelić”, što joj, kako kaže, olakšava finansijski dio školovanja.

-To mi je velika pomoć, jer uz tu stipendiju olakšavam porodici , a i mogu sebe sama da izdržavam-kaže Milica i dodaje da nakon završenih studija planira da upiše master u Novom Sadu ili u inostranstvu.

Miličin brat Milan, sa kojim dijeli sobu u studenjaku, takođe je jedan od istaknutih studenata novosadskog Fakulteta tehničkih nauka. Briljira u oblasti elektrotehnike, a i njegov indeks krase isključivo desetke. Oboje bi željeli da se nakon školovanja vrate ili u Foču ili  u neki drugi grad u Srpskoj.

   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.