Brojač posjeta  

16291031
Danas
Juče
Ove sedmice
Prošle sedmice
Ovaj mjesec
Prošli mjesec
Ukupno
88
4252
88
16051258
47948
130640
16291031
Vaš ip 35.168.112.145
Tačno vrijeme: 2020-07-13 01:02:50
   

Đogo: Zatvaranje u plemenske okvire u suprotnosti je sa Svetosavljem

Srbi Svetom Savi i njegovom putu ka Bogočovjeku duguju svu širinu i vedrinu svog nacionalnog bića, a svako zatvaranje u plemenske okvire i činjenje od Svetog Save plemenskog idola u suprotnosti je sa otvorenošću Svetosavlja, poručio je u besjedi na Svetosavskoj akademiji u Foči profesor Bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ Darko Đogo.

On je ukazao i da Sveti ava Justin Popović svoje djelo „Svetosavlje kao filosofija života“ započinje našim iznenađenjem ne time što smo Srbi, nego fascinacijom time što smo ljudi, fascinacijom ne krvlju, nego kosmosom u kojem živimo.

Đogo je na sinoćnjoj akademiji naveo da ne može postojati svetosavska ideologija, jer ideologija ima obožavatelje i neprijatelje, saveznike i strance, čega nema kod Save, kao što nema ni kod Bogočovjeka.

„Kao što Bogočovjek nije došao da osnuje ideologiju, nego da život imamo i da ga imamo u izobilju, tako ni Sava nije otišao Bogočovjeku da bi nam pokazao put ka ideologiji, nego da bi nas odveo izobilju života“, rekao je Đogo.

Nazivajući Svetog Savu učiteljem puta koji vodi ka Bogočovjeku, putevoditeljem kroz život ka životu, kroz Hrista ka Hristu, Đogo je naglasio da Savi dugujemo činjenicu da biti Srbinom nije stvar krvnih zrnaca, nego stvar opredjeljenja.

„To je izbor da budemo potomci Svetog Save, putnika, učitelja i bogonosca, da učinimo izbor koji su učinili naši ali i svetosavski Stanislav Vinaver, Ivo Andić, Josif Pančić, Pavle Jurišić Šturm, Branislav Nušić, Meša Selimović i mnogi drugi. Naša najveća, ali ujedno i jedina šansa da preživimo, nije da se okamenimo i vratimo pećinskom čovjeku i u pećini zgurenom Srbinu, naša šansa jeste da živimo iznad ideologije, da živimo Savin život. Onoliko koliko budemo živjeli tu otvorenost Svetosavlja u njemu će nam se pridruživati neki novi Vinaver, Meša Selimović ili nekinovi Davorin Jenko“ poručio je Đogo.

Đogo napominje da u Savinom životu ima odlaska od roditelja da bi ih više volio, ćutanja da bi se mudrije zborilo, putovanja svijetom da bi se svoja zemlja prosvijetlila, putovanja svojom zemljom da bi se svjetlost sa Istoka u zemunice unijela, ima srdžbe na brata, ali i mirenja braće.

Svetosavski je, naveo je Đogo, i naljutiti se na brata, ali nije svetosavski poreći brata, dok je punoća svetosavlja miriti braću.

„Naš najveći paradoks je u tome što, zaklinjući se Savom, mi smo i dalje skloni da nas predizborni letak podijeli uprkos Očenašu, koji nam je zajednički“.

Đogo se zapitao, gdje smo to danas i odgovorio- i dalje u nepoznanosti, u magli u kojoj smo lutali prije Save.

„Pravo je pitanje da li bismo ga danas prepoznali? Nosimo ga na privjescima, lijepimo njegove ikonice po kolima, ali da bismo ga prepoznali nije dovoljno nakačiti ga na ključeve. Razgovaramo li svaki dan sa Savom kada mu u školama ugledamo lik“, upitao je Đogo.

Citirao je zatim rusku izreku kojoj starac opominje poslušnika riječima: „Sine, ne ispuniš li keliju molitvom, neće ti vrijediti što si je ispunio ikonama“.

Đogo je poručio da su svi pozvani da se ukorijene u vječnosti i da je Carstvo božije istinska otadžbina svakog čovjeka.

 
   
© Masterfromf

Uloguj se - Registruj se

Ako niste registrovani izaberite opciju napravi nalog.